Ścieram na tarce i mieszam z tymi składnikami. To wyborne ciasto marchewkowe robię bez miksera

ciasto marchewkowe łyżką mieszane
Autor: Shutterstock Weź te składniki, wymieszaj je łyżką i wstaw do piekarnika. To najłatwiejsze i najlepsze ciasto marchewkowe.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Nie wszystkie ciasta robi się za pomocą miksera. Jednym z przykładów jest pyszne i puszyste ciasto marchewkowe łyżką mieszane. Przepis na ten wyśmienity słodki wypiek jest bardzo łatwy, a przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Jak więc wymieszać ciasto bez miksera? Oto błyskawiczny przepis na znakomite ciasto marchewkowe łyżką mieszane.

Jak zetrzeć marchewkę na ciasto marchewkowe?

Upieczone według tego sprawdzonego przepisu ciasto marchewkowe łyżką mieszane jest nie tylko pyszne i łatwe, ale i składa się z prostych i niedrogich składników. Jednym z nich jest marchewka, która świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Jej dodatek sprawia, że ciasto staje się miękkie i wilgotne. Dodaje także słodyczy i pięknego koloru.

W tym prostym przepisie do ciasta dodaje się startą marchewkę. Najlepiej zetrzeć ją na małych oczkach tarki. Dzięki temu marchewka jest wyczuwalna w smaku, a ciasto zyskuje przyjemną konsystencję.

Jak zrobić ciasto marchewkowe łyżką mieszane?

Przepis na domowe ciasto marchewkowe bez miksera jest bardzo łatwy i nie wymaga długich godzin w kuchni. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i wstawić do piekarnika, który wykona resztę pracy.

Jak więc upiec znakomite ciasto marchewkowe łyżką mieszane w domu? Z tym przepisem ten słodki wypiek zawsze się udaje i nigdy nie wychodzi zakalec.

  • 1. krok – połączenie składników suchych
  • 2. krok – połączenie składników mokrych
  • 3. krok – wymieszanie składników suchych z mokrymi i dodanie startej marchewki oraz orzechów włoskich
  • 4. krok – przelanie ciasta marchewkowego do formy
  • 5. krok – upieczenie ciasta marchewkowego w piekarniku

Czym można polać ciasto marchewkowe?

Domowe ciasto marchewkowe łyżką mieszane to propozycja na deser, który sprawdzi się na każdą okazję i będzie smakował każdemu. Upieczone i ostudzone ciasto warto dodatkowo udekorować. Sprawdzi się cukier puder i lukier cytrynowy. Ciasto marchewkowe doskonale smakuje z bitą śmietaną. Idealnym dodatkiem jest także krem z serka mascarpone.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 marchewki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Do drugiej miski wbić jajka i wlać olej. Wymieszać.
  • Suche składniki połączyć z mokrymi. Wymieszać, aż powstanie gładka masa.
  • Do ciasta dodać obraną i startą na tarce marchewkę i orzechy włoskie. Wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy keksówki. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser na rożne okazje lub bez.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej