Pyszne łaciate ciasto z twarogiem. Prosty przepis na najlepszy deser na weekend

łaciate ciasto z twarogiem
Autor: Shutterstock Wyborne łaciate ciasto z twarogiem to efektowny słodki wypiek nie tylko na niedzielę.
łatwy
30 min
10

Jakie ciasto upiec na weekend? Strzałem w dziesiątkę będzie niesamowite łaciate ciasto z dodatkiem twarogu. Ten słodki wypiek prezentuje się efektownie i zachwyca smakiem. Przepis nie jest trudny, a na przygotowanie nie trzeba rezerwować sobie kilku godzin. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na wyjątkowo dobre łaciate ciasto z twarogiem.

Z czego zrobić łaciate ciasto?

Do przygotowania ciasta w łatki wykorzystuje się proste i tradycyjne składniki do słodkich wypieków. Ten deser jest obłędnym połączeniem czekoladowego ciasta i masy serowej. Lista składników jest więc podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to popularne składniki, z których przygotowuje się wilgotne ciasto czekoladowe. W drugiej części znalazły się produkty potrzebne do zrobienia masy serowej. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.

Aby upiec pyszne i efektowne łaciate ciasto, należy przygotować takie produkty jak:

  • składniki do ciasta czekoladowego – mąka pszenna, masło, kakao, jajka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, woda
  • składniki do masy serowej – twaróg na sernik z wiaderka, jajka, cukier, cukier z wanilią, budyń w proszku

Jak zrobić łaciate ciasto z twarogiem?

Przepis na pyszne domowe ciasto w łaty z dodatkiem twarogu jest łatwy. Aby ciasto udało się już za pierwszym razem i smakowało każdemu, należy postępować dokładnie według przepisu. Przygotowanie zajmuje tylko półgodziny, a resztę pracy wykona piekarnik.

Przepis na wyborne łaciate ciasto przełożone masą serową jest prosty i składa się kilku łatwych kroków.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta czekoladowego
  • 2. krok – przygotowanie masy serowej
  • 3. krok – przełożenie ciasta czekoladowego i masy serowej do formy
  • 4. krok – upieczenie łaciatego ciasta w piekarniku

Jak podawać łaciate ciasto?

Łaciate ciasto urzeka samym wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyca smakiem. Świetnie sprawdzi się na różne okazje i święta. To doskonałe połączenie ciasta czekoladowego i warstwy serowej uświetni niejedno rodzinne spotkanie. Można upiec je na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Pysznie smakuje w towarzystwie kawy i herbaty. To prosty i szybki przepis na ciasto na weekend. Tak naprawdę łaciate ciasto z twarogiem jest tak dobre, że będzie smakować zawsze i każdemu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto kakaowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 500 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone w kostkę masło przełożyć do rondelka. Wsypać cukier i kakao. Wlać wodę. Podgrzewać i mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do masy maślanej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wbić jajka. Zmiksować na jednolite ciasto.
  • Ser na sernik przełożyć do miski. Wsypać cukier, cukier z wanilią i proszek budyniowy. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia składników.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową.
  • Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć około 2/3 ciasta czekoladowego, a na nie masę serową. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto czekoladowe, delikatnie mieszając z masą serową.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 1 godziny.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.
Beszamel - kakao
Anna Szulc-Górska
więcej