Pyszne łaciate ciasto z twarogiem. Prosty przepis na najlepszy deser na weekend
Jakie ciasto upiec na weekend? Strzałem w dziesiątkę będzie niesamowite łaciate ciasto z dodatkiem twarogu. Ten słodki wypiek prezentuje się efektownie i zachwyca smakiem. Przepis nie jest trudny, a na przygotowanie nie trzeba rezerwować sobie kilku godzin. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na wyjątkowo dobre łaciate ciasto z twarogiem.
Z czego zrobić łaciate ciasto?
Do przygotowania ciasta w łatki wykorzystuje się proste i tradycyjne składniki do słodkich wypieków. Ten deser jest obłędnym połączeniem czekoladowego ciasta i masy serowej. Lista składników jest więc podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to popularne składniki, z których przygotowuje się wilgotne ciasto czekoladowe. W drugiej części znalazły się produkty potrzebne do zrobienia masy serowej. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.
Aby upiec pyszne i efektowne łaciate ciasto, należy przygotować takie produkty jak:
- składniki do ciasta czekoladowego – mąka pszenna, masło, kakao, jajka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, woda
- składniki do masy serowej – twaróg na sernik z wiaderka, jajka, cukier, cukier z wanilią, budyń w proszku
Jak zrobić łaciate ciasto z twarogiem?
Przepis na pyszne domowe ciasto w łaty z dodatkiem twarogu jest łatwy. Aby ciasto udało się już za pierwszym razem i smakowało każdemu, należy postępować dokładnie według przepisu. Przygotowanie zajmuje tylko półgodziny, a resztę pracy wykona piekarnik.
Przepis na wyborne łaciate ciasto przełożone masą serową jest prosty i składa się kilku łatwych kroków.
- 1. krok – przygotowanie ciasta czekoladowego
- 2. krok – przygotowanie masy serowej
- 3. krok – przełożenie ciasta czekoladowego i masy serowej do formy
- 4. krok – upieczenie łaciatego ciasta w piekarniku
Jak podawać łaciate ciasto?
Łaciate ciasto urzeka samym wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyca smakiem. Świetnie sprawdzi się na różne okazje i święta. To doskonałe połączenie ciasta czekoladowego i warstwy serowej uświetni niejedno rodzinne spotkanie. Można upiec je na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Pysznie smakuje w towarzystwie kawy i herbaty. To prosty i szybki przepis na ciasto na weekend. Tak naprawdę łaciate ciasto z twarogiem jest tak dobre, że będzie smakować zawsze i każdemu.
SKŁADNIKI
- Ciasto kakaowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 500 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 8 łyżek wody
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Masa serowa:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone w kostkę masło przełożyć do rondelka. Wsypać cukier i kakao. Wlać wodę. Podgrzewać i mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia.
- Do masy maślanej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wbić jajka. Zmiksować na jednolite ciasto.
- Ser na sernik przełożyć do miski. Wsypać cukier, cukier z wanilią i proszek budyniowy. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia składników.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową.
- Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć około 2/3 ciasta czekoladowego, a na nie masę serową. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto czekoladowe, delikatnie mieszając z masą serową.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 1 godziny.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.