Puszysty miodownik na kefirze: najlepsze ciasto do herbaty
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Puszysty miodownik na kefirze to najlepsze ciasto do herbaty w gronie bliskich. Łatwy w przygotowaniu, osłodzi wam spotkania z rodziną.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 120 g miodu
- 120 ml kefiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 160 g mąki
- 100 g orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wybić 2 jajka, dodać 50 g cukru i miksować, aż masa będzie biała i puszysta.
- Dodać miód i sodę. Jeśli miód jest zbyt gęsty, to należy go rozpuścić w mikrofalówce. Ubić mikserem.
- Wlać 120 ml kefiru i ponownie zmiksować.
- Dodać mąkę i pokruszone 100 g orzechów włoskich.
- Wymieszać ciasto na niskich obrotach.
- Okrągłą formę o średnicy około 20 cm, posmarowaną masłem lub wyłożoną pergaminem, napełnić ciastem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40-45 minut.