Puszysty miodownik na kefirze: najlepsze ciasto do herbaty
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Puszysty miodownik na kefirze to najlepsze ciasto do herbaty w gronie bliskich. Łatwy w przygotowaniu, osłodzi wam spotkania z rodziną.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 jajka
 - 50 g cukru
 - 120 g miodu
 - 120 ml kefiru
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 160 g mąki
 - 100 g orzechów włoskich
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wybić 2 jajka, dodać 50 g cukru i miksować, aż masa będzie biała i puszysta.
 - Dodać miód i sodę. Jeśli miód jest zbyt gęsty, to należy go rozpuścić w mikrofalówce. Ubić mikserem.
 - Wlać 120 ml kefiru i ponownie zmiksować.
 - Dodać mąkę i pokruszone 100 g orzechów włoskich.
 - Wymieszać ciasto na niskich obrotach.
 - Okrągłą formę o średnicy około 20 cm, posmarowaną masłem lub wyłożoną pergaminem, napełnić ciastem.
 - Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40-45 minut.