Puszysta babka LIMONCELLO: przepis na Wielkanoc i nie tylko
Puszysta babka LIMONCELLO to przepis idealny na wielkanocny stół. Baba jest lekka, puszysta i tak bardzo cytrynowa. Wnosi do domu świeżość słonecznego dnia. Swój niespotykany smak zawdzięcza dodatkowi słynnego likieru Limoncello. Po prostu pyszna!
Babki piaskowe na Wielkanoc - przepisy dla nie lubiących czekać
Babka piaskowa jest zdecydowanie łatwiejsza do przygotowania i wymaga mniejszej wprawy. Zazwyczaj też się udaje, a jej smak potrafi być zachwycający. Babka piaskowa dobrze komponuje się z dodatkami takimi jak cytrusy oraz czekolada. Osoby, które doszły do pewnej wprawy w przygotowaniu babek na proszku do pieczenia, mogą próbować tworzyć własne kompozycje smaków i... kolorów. Polecamy nasze przepisy na babki piaskowe.
Babka piaskowa: przepis na babkę piaskową? [WIDEO]
Łatwa babka z kisielem: prosty przepis
Babka marmurkowa - PRZEPIS KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI
Babka na oleju - prosty przepis siostry Anastazji [WIDEO]
Babka twarogowa: przepis na ciasto z białym serem
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki (190 g) mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 3 jajka rozmiar L
- 1 żółtko
- 1 1/2 szklanki i 2 łyżki (325 g) cukru pudru
- 1/2 szklanki (100 g) oleju roślinnego
- 1/4 szklanki i 2 łyżki (72 g)likieru LIMONCELLO
- 1 cytryna, tylko starta skórka
- na lukier: 1 szklanka cukru pudru oraz 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki 60 minut przed użyciem.
- Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę z kominkiem o średnicy 23 cm posmaruj masłem i oprósz mąką.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce ubij 3 białka jaj na sztywno.
- W dużej misce utrzyj 4 żółtka z cukrem do konsystencji jasnej puszystej masy. Następnie dodaj olej, likier i skórkę otartą z cytryny. Ubij wszystko razem na gładką masę.
- Do masy żółtkowej dodaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj w ciasto.
- Ciasto przełóż do przygotowanej formy.
- Piecz 25-30 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto, po wyjęciu będzie suchy.
- Upieczone ciasto ostudź. Wyjmij z foremki. Polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Udekoruj startą skórką cytrynową.