Puszysta babka LIMONCELLO: przepis na Wielkanoc i nie tylko

Puszysta babka LIMONCELLO: przepis na Wielkanoc i nie tylko
Autor: Shutterstock Cytrynowa babka z likierem Limoncello pokryta lukrem i udekorowana skórką cytrynową
łatwy
30 min
4

Puszysta babka LIMONCELLO to przepis idealny na wielkanocny stół. Baba jest lekka, puszysta i tak bardzo cytrynowa. Wnosi do domu świeżość słonecznego dnia. Swój niespotykany smak zawdzięcza dodatkowi słynnego likieru Limoncello. Po prostu pyszna!  

Babki piaskowe na Wielkanoc - przepisy dla nie lubiących czekać

Babka piaskowa jest zdecydowanie  łatwiejsza do przygotowania i wymaga mniejszej wprawy. Zazwyczaj też się udaje, a jej smak  potrafi być zachwycający. Babka piaskowa dobrze komponuje się z dodatkami takimi jak  cytrusy oraz czekolada. Osoby, które doszły do pewnej wprawy w przygotowaniu babek na proszku do pieczenia, mogą próbować tworzyć własne kompozycje smaków i... kolorów. Polecamy nasze przepisy na babki piaskowe.

Babka piaskowa: przepis na babkę piaskową? [WIDEO]

Łatwa babka z kisielem: prosty przepis

Babka marmurkowa - PRZEPIS KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI

Prosta babka budyniowa

Babka na oleju - prosty przepis siostry Anastazji [WIDEO]

Babka twarogowa: przepis na ciasto z białym serem

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki (190 g) mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1 żółtko
  • 1 1/2 szklanki i 2 łyżki (325 g) cukru pudru
  • 1/2 szklanki (100 g) oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki i 2 łyżki (72 g)likieru LIMONCELLO
  • 1 cytryna, tylko starta skórka
  • na lukier: 1 szklanka cukru pudru oraz 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki 60 minut przed użyciem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę z kominkiem o średnicy 23 cm posmaruj masłem i oprósz mąką.
  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • W drugiej misce ubij 3 białka jaj na sztywno.
  • W dużej misce utrzyj 4 żółtka z cukrem do konsystencji jasnej puszystej masy. Następnie dodaj olej, likier i skórkę otartą z cytryny. Ubij wszystko razem na gładką masę.
  • Do masy żółtkowej dodaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj w ciasto.
  • Ciasto przełóż do przygotowanej formy.
  • Piecz 25-30 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto, po wyjęciu będzie suchy.
  • Upieczone ciasto ostudź. Wyjmij z foremki. Polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Udekoruj startą skórką cytrynową. 
Baszamel historia baby wielkanocnej
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej