Przepis na pączki - domowe, ze starej książki kucharskieJ

Przepis na pączki - domowe, ze starej książki kucharskieJ
Autor: Shutterstock Domowe pączki warto zrobić choć raz w karnawale
łatwy
45 min
10

Stary przepis na pączki z książki kucharskiej po babci różni się od większości przepisów znaczenie większą ilością mleka i dwukrotnym wyrabianiem i rośnięciem ciasta. Ale warto go wypróbować przed tłustym czwartkiem. Dzięki tej starej recepturze pączki z tego przepisu są bardzo puszyste, ale też wilgotne i lekkie jak piórka!

Stary przepis na pączki czy nowy?

Przyznam się, że mam ogromny sentyment i szacunek dla starych przepisów z babcinych książek kucharskich. Zazwyczaj lista ich składników jest  prosta, kluczem do sukcesu nie są bowiem wyszukane produkty, ale sposób przygotowania. Często przepisy brzmią niesłychanie pracochłonnie, ale w przeciwieństwie do naszych babć, my dysponujemy przydatnymi urządzeniami kuchennymi, które znacznie ułatwiają przygotowanie dań. 100-letni przepis na pączki jest też na pewno wielokrotnie sprawdzony, więc ryzyko, że coś się nie uda jest mniejsze niż w przypadku przypadkowych przepisów.

Ten przepis cechuje duża ilość mleka, które sprawia, że pączki są wilgotne, a także pomaga drożdżom rosnąć. Dzięki temu wypieki przygotowane ze starego przepisu na pączki są puszyste i lekkie. Sprzyja temu też podwójne wyrabianie i rośniecie ciasta.

SKŁADNIKI

  • 750 ml ciepłego mleka
  • 1 kg mąki
  • 12 żółtek
  • 200 g masła klarowanego
  • 4-5 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy
  • 90 g drożdży
  • wybrane nadzienie
  • lukier lub cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w mleku. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mleko z drożdżami i wymieszać.
  • Stopniowo dodawać mąkę. Wymieszać i zacząć wyrabiać - można ręką, choć mniej męcząco jest to robić mikserem - na początek z końcówkami jak do ubijania piany, później, jeśli ciasto zacznie na niech "podjeżdżać" do góry - zmienić je na końcówki hakowe.
  • Po kilku minutach dodać stopione masło (stopniowo, cały czas wyrabiając). Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odstawać od miski i końcówek miksera/ręki. Ciasto jest bardziej luźne niż tradycyjne ciasto na pączki, ze względu na dużą ilość mleka.
  • Odstawić do wyrośnięcia, po ok. 1 h ponownie ciasto przebić, pozwolić wyrosnąć raz jeszcze. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść - celem wypuszczenia z niego nadmiaru gazu.
  • Na blacie lub stolnicy rozwałkować ciasto 2 placki grubości ok. 1,5 cm. Na pierwszy placek w równych odległościach nakładać po łyżeczce nadzienia. Przykryć drugim plackiem, dobrze przycisnąć wokół porcji nadzienia, po czym niewielką szklanką wykrawać pączki, odkładać je na lekko omączone deski czy półmiski.
  • W garnku rozgrzać tłuszcz. Smażyć pączki z obu stron na złoty kolor (ok. 2 min. każdą stronę). Usmażone pączki odkładać na papierowy ręcznik, lekko przestudzone lukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej