Przepis na najlepszy WEGAŃSKI mazurek - łatwy i szybki! [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI]
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Jeśli jesteś weganką, przygotuj na Wielkanoc wegański mazurek z... mąki jaglanej! Taki mazurek jest też doskonały dla osób z celiakią lub uczulonych na gluten. Poznaj przepis na świetny mazurek wegański, który z pewnością będzie smakować całej rodzinie.
Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler Mazurek makowy Mazurek śliwkowy
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Składniki na wielkanocny mazurek wegański:
- 200 g mąki jaglanej
- 100 g kaszki kukurydzianej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 100 ml wrzątku
- 150 g masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru
- sól
- Składniki do dekoracji:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 3 łyżki kakao
- skórka pomarańczy
- orzeszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Zmiel siemię lniane i zalej je wrzątkiem. Wymieszaj widelcem, a następne blenderem.
- Zmieszaj wszystkie składniki (poza tymi, które posłużą ci do dekoracji) i zagnieć z ciasta kulkę. Ciasto owiń folią i wsta do lodówki na około 40 minut.
- Z ciasta ulep kształt mazurka i włóż je do piekarnika na 15-20 minut.
- W tym czasie zmieszaj powidła i kakao - tę masę nałóż na mazurek.
- Dodaj orzechy i skórkę z pomarańczy. Gotowe!