Proste składniki, pyszny efekt. Półkruche ciasto z dżemem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia

Dieta wegetariańska
Co można zrobić z ciasta półkruchego? Ten rodzaj ciasta jest mniej kruchy, a bardziej puszysty. Można z niego zrobić przepyszne domowe ciasto, które urzeknie smakiem już od pierwszego kęsa. Przepis na ten słodki wypiek wzbogacony owocowym dżemem nie jest trudny. Poznajcie prosty przepis na ciasto półkruche z dżemem, które świetnie sprawdzi się na weekend.
Jaka jest różnica między ciastem kruchym a półkruchym?
Różnica między ciastem kruchym a półkruchym tkwi głównie w proporcjach składników, co wpływa to na konsystencję wypieku. Ciasto półkruche jest elastyczne, zwarte i łatwiejsze w obróbce. Dodaje się do niego mniej masła oraz proszek do pieczenia, który sprawia, że staje się lekkie i puszyste. Sprawdza się w ciastach z dość ciężkim nadzieniem. Pyszne domowe ciasto półkruche możecie upiec według przepisu, który znajdziecie poniżej.
Z czego zrobić ciasto półkruche z dżemem?
Aby upiec znakomite ciasto półkruche, potrzebne są proste składniki. Można je kupić przez cały rok w prawie każdym sklepie spożywczym. Lista składników została podzielona na kilka części, co znacznie ułatwia zakupy i przygotowanie wypieku. Jakie produkty się na niej znalazły?
- składniki do ciasta półkruchego – mąka pszenna, masło, cukier puder i cukier z wanilią, śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc., żółtka, proszek do pieczenia
- nadzienie – dżem, powidła lub duszone sezonowe owoce
- dodatki – masło i bułka tarta lub kasza manna do formy
Jak zrobić ciasto półkruche z dżemem?
Przepis na domowe ciasto półkruche, którego smak podkręca słodki dżem, nie jest trudne. Przygotowanie jest bardzo podobne do klasycznych przepisów na ciasta kruche, ale w tej recepturze można je wyrabiać nieco dłużej. Po wyrobieniu ciasto należy podzielić na dwie części i jedną z nich schłodzić w zamrażarce. Do nadzienia można wykorzystać nie tylko dżem czy powidła. Sprawdzą się także duszone sezonowe owoce jak jabłka czy gruszki.
Jak więc upiec pyszne domowe ciasto półkruche z dodatkiem dżemu? Wybierając ten przepis, na pewno wszystko się uda, a ciasto zachwyci smakiem całą rodzinę.
- 1. krok – wyrobienie ciasta półkruchego
- 2. krok – podzielenie ciasta półkruchego na dwie części i schłodzenie jednej z nich
- 3. krok – rozwałkowanie drugiej części ciasta, ułożenie jej w formie i podpieczenie w piekarniku
- 4. krok – nałożenie nadzienia na podpieczony spód i posypanie startą na tarce drugą częścią ciasta
- 5. krok – upieczenie ciasta półkruchego z dżemem w piekarniku
SKŁADNIKI
- ciasto półkruche:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 45 g śmietany 18%
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:- dżem owocowy, powidła lub duszone owoce sezonowe
dodatkowo:- masło i bułka tarta do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier puder i cukier z wanilią. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.
- Dodać wymieszaną z żółtkami śmietanę. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Formę do ciasta wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
- Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki.
- Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy i wyłożyć nią dno. Nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut.
- Na podpieczony spód wyłożyć duszone owoce (np. jabłka lub gruszki) lub dżem.
- Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posypać nim nadzienie.
- Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z funkcją grzania od góry. Piec około 20 minut, aż wierzch zacznie się delikatnie rumienić.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem.
- Podawać na deser na różne okazje.