Proste ciasto na dzień mamy. Czekoladowe serce to idealny prezent

Proste ciasto na dzień mamy - czekoladowe serce dla mamy
Autor: Shutterstock Czekoladowe proste ciasto na dzień mamy podbije serca mam
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Czekoladowe serce to doskonałe ciasto, które może być słodkim prezentem z okazji Dnia Matki przypadającym 26 maja. To ciasto samodzielnie lub prawie samodzielnie upiecze dziecko chodzące już do szkoły. Przepis na proste ciasto na dzień mamy warto więc sprawdzić. Jeśli dysponujecie foremką w kształcie serca to jest  ten moment, kiedy warto jej użyć!

Proste ciasto na dzień mamy

To ciasto to więcej niż przepis. To wyraz wdzięczności, ciepła i miłości, zamknięty w każdym kęsie. Jest aromatyczne, obłędnie czekoladowe, z nutą wanilii i dodatkiem słodkich truskawek. Ten słodki wypiek to idealny prezent dla mamy, który sprawi mnóstwo radość.

Z czego zrobić proste ciasto na dzień mamy?

Do upieczenia pysznego domowego ciasta czekoladowego dla mamy potrzebnych jest kilka łatwo dostępnych produktów. Lista składników nie jest długa i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • składniki suche – mąka pszenna, cukier, cukier z wanilią, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, szczypta soli
  • składniki mokre – maślanka, jajka, olej
  • dodatki – świeże truskawki, cukier puder

Jak zrobić proste ciasto na dzień mamy?

Dzień Matki to wyjątkowe święto, które obchodzone jest 26 maja. W tym szczególnym dniu zamiast kupować gotowe słodkości w cukierni, z łatwością można upiec pyszne domowe ciasto czekoladowe w kształcie serca. To najlepszy prezent, jaki można podarować mamie. Przepis na proste ciasto na dzień mamy jest tak łatwy, że spokojnie mogą je upiec dzieci w wieku szkolnym. Przyda się silikonowa foremka w kształcie serca.

Jak więc upiec pyszne domowe ciasto czekoladowe dla mamy z okazji jej święta? Z tym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i szybkie. Tak naprawdę to sama przyjemność.

  • 1. krok – wymieszanie składników mokrych
  • 2. krok – wymieszanie składników suchych
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie w piekarniku
  • 4. krok – udekorowanie ciasta dla mamy truskawkami i cukrem pudrem

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g truskawek
  • 220 ml maślanki
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 3 rozmącone jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W jednym naczyniu wymieszaj roztrzepane jajka, maślankę i olej.
  • W drugiej misce połącz suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, sól i cukier.
  • Delikatnie wymieszaj mokrą masę z suchymi składnikami i przelej do wysmarowanej masłem formy.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz 50 minut.
  • Po upieczeniu wystudź ciasto i posyp cukrem pudrem. Ozdób połówkami truskawek.
  • Podawaj z okazji Dnia Matki.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej