Proste ciasto czekoladowe w 10 minut. W roli głównej tabliczka czekolady

proste ciasto czekoladowe
Autor: Shutterstock Proste ciasto czekoladowe robię w 10 minut. W roli głównej tabliczka czekolady
łatwy
40 min
8

Dieta wegetariańska

Jak upiec pyszne i rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe? Wystarczy tabliczka czekolady i kilka innych prostych składników oraz 10 minut wolego czasu. Dzięki temu przepisowi na proste ciasto czekoladowe upieczecie doskonały i uniwersalny deser, który oczaruje. Przekonajcie się sami, jak łatwe jest to ciasto i wybierzcie ten przepis.

Proste ciasto czekoladowe – składniki

Do upieczenia obłędnie czekoladowego ciasta wykorzystuje się produkty, które są w sklepach przez cały rok. Na liście znalazła się mąka pszenna, jajka, cukier, aromatyczny cukier z prawdziwą wanilią, masło i proszek do pieczenia. To jednak nie wszystkie składniki, które potrzebne są do upieczenia tego super ciacha. W jego środku kryje się tabliczka gorzkiej czekolady, a wierzch zdobią chipsy czekoladowe. To właśnie te składniki odpowiadają za mocno czekoladowy smak ciasta.

Jak zrobić proste ciasto czekoladowe?

Przepis na proste ciasto czekoladowe jest szybki i może je upiec każdy. To dobra lekcja dla tych, którzy dopiero uczą się piec domowe ciasta. Z przepisu mogą skorzystać także osoby, które w wypiekach są na poziomie zaawansowanym. Jak więc zrobić to pyszne i proste ciasto z czekoladą?

Najpierw należy zmiksować jajka z oboma cukrami, a następnie dodać roztopione masło i mleko. Kiedy składniki się połączą wsypuje się mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuje. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Odrobinę ciasta przelewa się do formy wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby przykryło dno. Na środku należy ułożyć całą tabliczkę czekolady i wlać pozostałe ciasto. Wierzch warto posypać chipsami czekoladowymi.

Jak upiec proste ciasto czekoladowe?

Pieczenie ciasta czekoladowego nie jest skomplikowane. Formę należy wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Formę ustawia się na środkowej półce i piecze pół godziny.

Jak podawać proste ciasto czekoladowe?

Ten przepis warto mieć pod ręką. Ciasto czekoladowe jest uniwersalne i można je piec przez cały rok. Dzięki temu, że przepis jest tak łatwy i szybki, można je zrobić nawet w ostatniej chwili. Sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. Zastąpi gotowe słodkie wypieki z czekoladą ze sklepu. Doskonale komponuje się z kawą i herbatą. Proste ciasto czekoladowe można zabrać ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówki.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady w tabliczce
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki chipsów czekoladowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Zmiksować.
  • Wlać roztopione masło i mleko. Zmiksować.
  • Cały czas miksując, stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlać tyle ciasta, aby przykryło dno. Na środku ułożyć całą tabliczkę czekolady. Wlać pozostałe ciasto i wyrównać. Wierzch posypać chipsami czekoladowymi.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej