Piernik z owocami: przepis na świąteczne ciasto

Piernik z owocami: przepis na świąteczne ciasto
Autor: thinkstockphotos.com Piernik z owocami ma jeszcze więcej aromatu niż tradycyjny
średni
110 min
4

Aromatyczny piernik kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. Proponujemy wzbogaconą wersję, czyli świąteczny piernik z owocami. Sprawdź, jak go zrobić!

Polecamy również inne rodzaje świątecznych pierników: Piernik z bakaliami, Piernik w czekoladzie oraz Piernik z korzennym aromatem.

Sprawdź również >>> Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?

SKŁADNIKI

  • 10 dag rodzynek
  • szklanka soku wiśniowego
  • 1/2 kg kwaskowatych jabłek (antonówka, reneta lub boskoop)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8 dag cukru
  • łyżka miodu
  • 4-5 suszonych śliwek
  • 10 dag wyłuskanych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki i śliwki zalej sokiem wiśniowym. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na plasterki.
  • Pokrojone jabłka włóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier i miód, wymieszaj i odstaw na godzinę.
  • Rodzynki i śliwki osącz na sicie (śliwki pokrój na paski), dodaj do pokrojonych jabłek wraz z posiekanymi orzechami, przyprawą do piernika, kakao, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • Formę do keksu o pojemności 1 l wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj masłem i oprósz mąką), nałóż masę, wyrównaj.
  • Piecz 1 godzinę i 20 minut w temp. 190 st. C (po 50 minutach przykryj ciasto folią aluminiową).
  • Upieczony piernik pozostaw na 20 minut w formie, potem wyjmij go z niej, by całkiem wystygł.