Piernik z jabłkami i orzechami - przepis świąteczny
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Wypróbuj przepis na piernik z jabłkami i orzechami - pyszne ciasto na święta. Piernik z przepisu wychodzi wilgotny, miękki i aromatyczny, czyli taki, jak większość z nas lubi najbardziej. Piernik z jabłkami i bakaliami można dodatkowo polać czekoladą i przybrać jak na Boże Narodzenie, wtedy ciasto będzie ucztą nie tylko dla podniebienia, ale także i dla oka.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki: Piernik w czekoladzie, Piernik z bakaliami oraz Piernik z owocami.
Sprawdź także >>> Piernik z dyni
SKŁADNIKI
- 10 dag rodzynek
- Szklanka soku wiśniowego
- 1/2 kg kwaskowatych jabłek (antonówka, reneta lub boskop)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 8 dag cukru
- Łyżka miodu
- 4–5 suszonych śliwek
- 10 dag wyłuskanych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.).
- Łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki i śliwki zalej sokiem wiśniowym.
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na plasterki. Pokrojone jabłka włóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier i miód, wymieszaj i odstaw na godzinę.
- Rodzynki i śliwki osącz na sicie (śliwki pokrój na paski), dodaj do pokrojonych jabłek wraz z posiekanymi orzechami, przyprawą do piernika, kakao, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Formę do keksu o pojemności 1 l wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj masłem i oprósz mąką), nałóż masę, wyrównaj.
- Piecz 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Po 50 minutach przykryj ciasto folią aluminiową.
- Upieczony piernik pozostaw na 20 minut w formie, potem wyjmij go z niej, by całkiem wystygł.