Piernik: szybki przepis na ostatnią chwilę przed Wigilią

2021-04-02
Piernik: przepis last minute
Autor: Krzysztof Zasuwik Piernik wigilijny symbolizował dobrobyt i pomyślność. 
łatwy
40 min
10

Piernik - jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw symbolizowała na świątecznym stole dobrobyt i powodzenie. Ciasto piernikowe najlepiej przygotować na pewien czas przed świętami. Z biegiem dni nabierze ono smaku i zapachu. Jednak również i świeżo wyjęty z piekarnika piernik ma niepowtarzalny aromat i smak. Podajemy przepis na szybki piernik dla zapracowanych!

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika?)
  • gotowa polewa czekoladowa
  • garść migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajka, miód i wlać sodę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.
  • Zagnieść ciasto i wlać je do wyłożonej papierem blachy.
  • Ciasto piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.
  • Zrobić polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu.
  • Ostudzony piernik polać i udekorować obranymi ze skórki migdałami. Piernik można udekorować również za pomocą kupionych w sklepie ozdób albo domowego lukru.