Piernik: szybki przepis na ostatnią chwilę przed Wigilią

2021-04-02
Piernik: przepis last minute
Autor: Krzysztof Zasuwik Piernik wigilijny symbolizował dobrobyt i pomyślność. 
łatwy
40 min
10

Piernik - jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw symbolizowała na świątecznym stole dobrobyt i powodzenie. Ciasto piernikowe najlepiej przygotować na pewien czas przed świętami. Z biegiem dni nabierze ono smaku i zapachu. Jednak również i świeżo wyjęty z piekarnika piernik ma niepowtarzalny aromat i smak. Podajemy przepis na szybki piernik dla zapracowanych!

Składniki

4 szklanki mąki pszennej

szklanka miodu

szklanka cukru

4 jaja

2 łyżeczki sody oczyszczonej

opakowanie przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika?)

gotowa polewa czekoladowa

garść migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę przesiać, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajka, miód i wlać sodę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.

Zagnieść ciasto i wlać je do wyłożonej papierem blachy.

Ciasto piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.

Zrobić polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu.

Ostudzony piernik polać i udekorować obranymi ze skórki migdałami. Piernik można udekorować również za pomocą kupionych w sklepie ozdób albo domowego lukru.