Piernik ptasie mleczko na Boże Narodzenie. Prosty przepis i obłędny smak

piernik ptasie mleczko
Autor: Shutterstock Piernik ptasie mleczko to najlepsze ciasto na Boże Narodzenie.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Piernik ptasie mleczko to obłędny deser, który zachwyci bliskich podczas świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest pyszne, ma korzenny smak i aromat. Jego idealnym uzupełnieniem jest pianka, która do złudzenia przypomina jeden z najpopularniejszych polskich przysmaków. Zobaczcie, jak zrobić piernik ptasie mleczko i zaskoczcie rodzinę w czasie świąt.

Jak zrobić piernik ptasie mleczko?

Przepis na świąteczny piernik ptasie mleczko nie jest skomplikowany, ale na jego przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu. Lista składników może wydać się długa, ale wszystkie produkty są łatwo dostępne. Jest ich pod dostatkiem zwłaszcza w okresie przedświątecznym.

Jak upiec piernik ptasie mleczko?

  • 1. etap – przygotowanie i upieczenie piernika
  • 2. etap – przygotowanie ptasiego mleczka i wyłożenie go na piernik
  • 3. etap – schłodzenie ciasta
  • 4. etap – przygotowanie polewy i udekorowanie ciasta

Jak podawać piernik ptasie mleczko?

Przepis na piernik z mleczną pianką warto wypróbować podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. To propozycja na obłędny deser, który zachwyci każdy kubek smakowy. Doskonale smakuje w towarzystwie kawy czy herbaty. Można podać do niego likier lub domowej roboty ajerkoniak.

Piernik ptasie mleczko można serwować także na inne okazje. Wygląda zjawiskowo, smakuje rewelacyjnie i nie jest trudny do zrobienia. Doskonale zastąpi tort urodzinowy. Sprawdzi się też na deser na rodzinne jubileusze i inne spotkania w gronie bliskich.

SKŁADNIKI

  • Piernik:
  • 540 g mąki pszennej
  • 400 g miodu
  • 400 g śmietany 18%
  • 250 g masła
  • 240 g powideł śliwkowych
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 30 g kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 6 g sody oczyszczonej

  • ptasie mleczko:
  • 1 l wody
  • 700 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 300 g galaretki krystalicznej

  • polewa:
  • 150 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 40 g kakao
  • 16 g żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę przesiać do miski. Wymieszać.
  • Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać śmietanę i miód.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i miksować na niskich obrotach do połączenia składników.
  • Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec 45 minut, do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu piernik przekroić na dwa blaty. Dolny posmarować połową powideł śliwkowych. Nałożyć drugi blat i wierzch posmarować pozostałymi powidłami.
  • Galaretkę wsypać do wrzątku i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  • Śmietankę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać galaretkę. Masę przelać na piernik i wstawić do lodówki.
  • Przygotować polewę. Śmietankę przelać do rondelka. Wsypać kakao, cukier i masło. Podgrzewać i mieszać do połączenia składników.
  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wlać do rondelka. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia, a następnie polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
więcej