Odkryłam przepis na keks, który zawsze się udaje. Jego tajemnicą jest jeden składnik

keks jogurtowy
Autor: Shutterstock Domowy keks z bakaliami wzbogać tym produktem. To ciasto, które urzeka obłędnym smakiem.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Keks to przepyszne i aromatyczne ciasto z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Zamiast tradycyjnej receptury na ten słodki wypiek warto sprawdzić nowość. Keks jogurtowy smakuje obłędnie i świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Przepis jest prosty i ekspresowy. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy keks jogurtowy, który oczaruje smakiem już od pierwszego kęsa.

Czym jest keks jogurtowy?

Keks z dodatkiem jogurtu greckiego, orzechów włoskich i suszonych owoców to doskonałe ciasto okazjonalne. Pierwsze przepisy na to smaczne ciasto pojawiły się już w czasach starożytnego Rzymu. Od tamtej pory powstało mnóstwo receptur na ten słodki wypiek. Keks jogurtowy jest lekki i wilgotny, a bakalie nadają mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Można piec go na różne święta i wiele innych okazji. To wyborny dodatek do kawy i herbaty.

Z czego zrobić keks jogurtowy?

Pyszny domowy keks jogurtowy to ciasto, które robi się z prostych składników. Lista niezbędnych produktów nie jest długa. Wszystkie artykuły spożywcze są w sklepach przez cały rok. Keks z dodatkiem jogurtu to również pomysł na wykorzystanie resztek suszonych owoców i orzechów, które zostały po przygotowaniu innych przysmaków.

Co jest potrzebne, aby upiec pyszny domowy keks jogurtowy? Aby przygotować to wyśmienite ciasto w domowych warunkach, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • jogurt grecki
  • jajka
  • cukier
  • olej
  • bakalie – suszone figi, suszone mango, rodzynki, orzechy włoskie
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić keks jogurtowy?

Przepis na domowy keks z jogurtem greckim i bakaliami jest łatwy. Jego największą zaletą jest to, że przygotowanie jest błyskawiczne. Składniki łączy się w odpowiedniej kolejności za pomocą miksera, a następnie przelewa do formy. Resztę pracy wykona już piekarnik.

Jak upiec pyszny domowy keks jogurtowy z orzechami włoskimi i suszonymi owocami? Przygotowanie ciasta jest banalnie łatwe i nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. To dobry przepis dla osób, które dopiero uczą się piec ciasta i inne słodkie przysmaki w domu.

  • 1. krok – utarcie jajek z cukrem
  • 2. krok – połączenie masy jajeczne z jogurtem greckim i olejem
  • 3. krok – wymieszanie ciasta z orzechami i suszonymi owocami
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy
  • 5. krok – upieczenie keksu jogurtowego z bakaliami w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 kawałki posiekanego suszonego mango
  • 2 posiekane suszone figi
  • 3 jajka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka utrzeć z cukrem na puch.
  • Cały czas ucierając, stopniowo wsypywać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt grecki i wlać olej. Miksować do połączenia składników.
  • Do ciasta wsypać orzechy włoskie i posiekane figi oraz mango. Wsypać rodzynki i wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser.
Bakalie – skąd się wzięły, co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej