Odkryłam przepis na keks, który zawsze się udaje. Jego tajemnicą jest jeden składnik
Dieta wegetariańska
Keks to przepyszne i aromatyczne ciasto z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Zamiast tradycyjnej receptury na ten słodki wypiek warto sprawdzić nowość. Keks jogurtowy smakuje obłędnie i świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Przepis jest prosty i ekspresowy. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy keks jogurtowy, który oczaruje smakiem już od pierwszego kęsa.
Czym jest keks jogurtowy?
Keks z dodatkiem jogurtu greckiego, orzechów włoskich i suszonych owoców to doskonałe ciasto okazjonalne. Pierwsze przepisy na to smaczne ciasto pojawiły się już w czasach starożytnego Rzymu. Od tamtej pory powstało mnóstwo receptur na ten słodki wypiek. Keks jogurtowy jest lekki i wilgotny, a bakalie nadają mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Można piec go na różne święta i wiele innych okazji. To wyborny dodatek do kawy i herbaty.
Z czego zrobić keks jogurtowy?
Pyszny domowy keks jogurtowy to ciasto, które robi się z prostych składników. Lista niezbędnych produktów nie jest długa. Wszystkie artykuły spożywcze są w sklepach przez cały rok. Keks z dodatkiem jogurtu to również pomysł na wykorzystanie resztek suszonych owoców i orzechów, które zostały po przygotowaniu innych przysmaków.
Co jest potrzebne, aby upiec pyszny domowy keks jogurtowy? Aby przygotować to wyśmienite ciasto w domowych warunkach, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- mąka pszenna
- jogurt grecki
- jajka
- cukier
- olej
- bakalie – suszone figi, suszone mango, rodzynki, orzechy włoskie
- proszek do pieczenia
Jak zrobić keks jogurtowy?
Przepis na domowy keks z jogurtem greckim i bakaliami jest łatwy. Jego największą zaletą jest to, że przygotowanie jest błyskawiczne. Składniki łączy się w odpowiedniej kolejności za pomocą miksera, a następnie przelewa do formy. Resztę pracy wykona już piekarnik.
Jak upiec pyszny domowy keks jogurtowy z orzechami włoskimi i suszonymi owocami? Przygotowanie ciasta jest banalnie łatwe i nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. To dobry przepis dla osób, które dopiero uczą się piec ciasta i inne słodkie przysmaki w domu.
- 1. krok – utarcie jajek z cukrem
- 2. krok – połączenie masy jajeczne z jogurtem greckim i olejem
- 3. krok – wymieszanie ciasta z orzechami i suszonymi owocami
- 4. krok – przelanie ciasta do formy
- 5. krok – upieczenie keksu jogurtowego z bakaliami w piekarniku
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3 kawałki posiekanego suszonego mango
- 2 posiekane suszone figi
- 3 jajka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka utrzeć z cukrem na puch.
- Cały czas ucierając, stopniowo wsypywać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt grecki i wlać olej. Miksować do połączenia składników.
- Do ciasta wsypać orzechy włoskie i posiekane figi oraz mango. Wsypać rodzynki i wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na deser.