Od kiedy znam ten przepis, kruche ciasto piekę tylko tak. Jego smak podkręca owocowy składnik

kruche ciasto z dżemem
Autor: Shutterstock Zamiast świeżych owoców, dodaj domowy dżem. Z tym dodatkiem kruche ciasto smakuje najlepiej.
łatwy
30 min
6

Dieta wegetariańska

Kruche ciasta są pyszne i zawsze się sprawdzają. Ten słodki wypiek wcale nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Najlepszym tego przykładem jest ten prosty przepis. Wyborne kruche ciasto z dodatkiem dżemu smakuje znakomicie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, aby cieszyć się jego smakiem. Zobaczcie, jak zrobić najłatwiejsze na świecie ciasto kruche z dżemem.

Z czego zrobić kruche ciasto z dżemem?

Wyśmienite kruche ciasto wzbogacone słodkim dodatkiem z owoców jest nie tylko łatwe. Do jego przygotowania wystarczy kilka łatwo dostępnych składników. Są w sklepach przez cały rok, dlatego ten idealny wypiek można piec na najróżniejsze okazje. Bez szczególnych okoliczności też doskonale smakuje. Idealnie sprawdzi się zimą, kiedy w sklepach i na bazarkach brakuje różnych owoców.

Co jest niezbędne, aby zrobić domowe ciasto kruche z dżemem? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • masło
  • cukier puder
  • jajko i dodatkowe żółtko
  • szczypta soli
  • dżem owocowy – truskawkowy, wiśniowy, malinowy, z czarnej porzeczki

Jak zrobić najprościej kruche ciasto z dżemem?

Przepis na znakomite i w sam raz słodkie ciasto wzbogacone dżemem bez wątpienia można zaliczyć do najłatwiejszych receptur na domowe wypieki. Przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale i nie wymaga długiego czasu w kuchni. Należy jednak pamiętać, że kruche ciasto ma swoje wymagania. Masło należy dobrze schłodzić, a po wyrobieniu ciasta trzeba je wstawić do lodówki na pół godziny.

Jak więc robi się łatwe i szybkie ciasto kruche, którego smak podkręca dżem z owoców? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków, a wypiek uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – wyrobienie, podzielenie na części i schłodzenie kruchego ciasta
  • 2. krok – rozwałkowanie kruchego ciasta i wyłożenie nim formy
  • 3. krok – wyłożenie dżemu na kruchy spód
  • 4. krok – starcie na tarce części ciasta i posypanie wierzchu
  • 5. krok – upieczenie kruchego ciasta z dżemem w piekarniku

Jak długo piec kruche ciasto z dżemem?

Obłędne domowe ciasto kruche z dodatkiem dżemu owocowego piecze się w piekarniku. Zaletą tego przepisu jest to, że spodu nie trzeba wcześniej podpiekać. Na surowe ciasto wykłada się dżem. Wierzch posypuje się kruszonką z pozostałego kruchego ciasta, które ściera się na tarce. Tak przygotowane ciasto wstawia się do piekarnika. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia domowego ciasta kruchego wzbogaconego dżemem wynosi 40 minut. Po ostygnięciu słodki wypiek można oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • dżem owocowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami na kruszonkę.
  • Wsypać cukier i szczyptę soli. Wbić jajko i dodać żółtko. Wymieszać, a następnie energicznie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie porcje w proporcji 2/3 do 1/3. Uformować dwie kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i równomiernie wyłożyć dżem owocowy.
  • Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce i równomiernie posypać warstwę dżemu.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
Dżem truskawkowy.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej