Nugatowa przyjemność - efektowne ciasto, również dla poczatkujących
2022-10-06
łatwy
60 min
12
Nugatowa przyjemność to pyszny deser w klasycznym stylu. Tradycyjny biszkopt przełożony kremem czekoladowym i wykończony bitą śmietaną skrywa jednak małe urozmaicenie. Pokruszone wafle dodane do kremu dają bardzo przyjemną i lekko chrupiącą teksturę. Proste ciasto ale z efektownym twistem.
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanka mąki
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- Masa czekoladowa:
- 2 tabliczki czekolady ( 1 mleczna, 1 deserowa)
- 0,5 kostki masła
- 1 szklanka wody
- 200 g herbatników
- Masa śmietankowa:
- 400-500 ml kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1-2 garście orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną piane z odrobiną soli.
- Po 1 łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po 1 żółtku.
- Gdy masa będzie jednolita przesiać do niej mąkę i wymieszać szpatułka do połączenia.
- Ciasto przelać do tortownicy (24-26 cm), piec ok 40 minut w 170 st. C.
- Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, wyjąć z blaszki i włożyć do góry spodem.
- Masło włożyć do rondla i podgrzewać na średnim gazie, dodać połamane czekolady i wodę.
- Podgrzewać aż masło i czekolada się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, wystudzić.
- Do wystudzonej masy dodać połamane na mniejsze kawałki (ale niezbyt drobne) herbatniki.
- Masę wyłożyć na biszkopt, rozprowadzić równomiernie i wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Gdy masa czekoladowa stężeje, ubić na sztywno schłodzoną śmietanę z dodatkiem cukru pudru.
- Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, wystudzić i wlać cienkim strumieniem do śmietany pod koniec ubijania.
- Śmietanę wyłożyć na wierzch i ok ciasta. Posypać drobno posiekanymi orzechami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?