Nugatowa przyjemność - efektowne ciasto, również dla poczatkujących

Nugatowa przyjemność
Autor: Shutterstock Nogatowa przyjemność to efektowne ciasto w klasycznym stylu.
łatwy
60 min
12

Nugatowa przyjemność to pyszny deser w klasycznym stylu. Tradycyjny biszkopt przełożony kremem czekoladowym i wykończony bitą śmietaną skrywa jednak małe urozmaicenie. Pokruszone wafle dodane do kremu dają bardzo przyjemną i lekko chrupiącą teksturę. Proste ciasto ale z efektownym twistem.

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • Masa czekoladowa:
  • 2 tabliczki czekolady ( 1 mleczna, 1 deserowa)
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szklanka wody
  • 200 g herbatników
  • Masa śmietankowa:
  • 400-500 ml kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1-2 garście orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną piane z odrobiną soli.
  • Po 1 łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po 1 żółtku.
  • Gdy masa będzie jednolita przesiać do niej mąkę i wymieszać szpatułka do połączenia.
  • Ciasto przelać do tortownicy (24-26 cm), piec ok 40 minut w 170 st. C.
  • Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, wyjąć z blaszki i włożyć do góry spodem.
  • Masło włożyć do rondla i podgrzewać na średnim gazie, dodać połamane czekolady i wodę.
  • Podgrzewać aż masło i czekolada się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, wystudzić.
  • Do wystudzonej masy dodać połamane na mniejsze kawałki (ale niezbyt drobne) herbatniki.
  • Masę wyłożyć na biszkopt, rozprowadzić równomiernie i wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Gdy masa czekoladowa stężeje, ubić na sztywno schłodzoną śmietanę z dodatkiem cukru pudru.
  • Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, wystudzić i wlać cienkim strumieniem do śmietany pod koniec ubijania.
  • Śmietanę wyłożyć na wierzch i ok ciasta. Posypać drobno posiekanymi orzechami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Galeria: Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej