Norweska karpatka podbija świat. Tak dobra, że znika w okamgnieniu

norweska karpatka
Autor: Shutterstock Delikatne ciasto, aksamitny krem i beza. Norweska karpatka urzeka smakiem.
łatwy
60 min
12

Pod skomplikowaną nazwą kvaefjordkake kryje się pyszne ciasto, które jest tradycyjnym słodkim wypiekiem w Norwegii. Jest to połączenie delikatnego spodu z chrupiącą bezą i aksamitnym kremem budyniowym. Chociaż przygotowanie wymaga nieco pracy i czasu, warto skorzystać z tego przepisu i upiec ten norweski przysmak. Zobaczcie, jak zrobić norweską karpatkę, czyli kvaefjordkake.

Kvaefjordkake, czyli norweska karpatka

Wyborne norweskie ciasto kvaefjordkake powstało prawie sto lat temu. Przepis powstał na bazie duńskiej receptury na ciasto z migdałami. Po pewnych modyfikacjach wprowadzonych przez Huldę Ottestad powstało pyszne ciasto z kremem budyniowym i bezą. Swoją nazwę zyskało od regionu, w którym narodził się przepis, czyli Kvæfjord. Dziś jest najpopularniejszym okazjonalnym słodkim wypiekiem w Norwegii i podaje się je podczas święta uchwalenia konstytucji, które obchodzi się 17 maja.

Z czego zrobić norweską karpatkę?

Kvaefjordkake, czyli tradycyjne ciasto pochodzące z zimnej Norwegii, to połączenie trzech warstw. Między blatami z delikatnego ciasta znajduje się wyśmienity krem budyniowy, a wierzch wieńczy migdałowa beza. Lista składników została więc podzielona według warstw, z których składa się norweska karpatka. Wszystkie produkty są w naszych sklepach łatwo dostępne przez cały rok.

Z czego więc Norwegowie pieką swoje ulubione ciasto? Lista składników jest podzielona na trzy części.

  • składniki do ciasta – mąka, cukier, masło, mleko, żółtka, proszek do pieczenia, szczypta soli
  • składniki do bezy – białka jaj, cukier, płatki migdałowe
  • składniki do kremu budyniowego – masło, cukier, mleko, śmietanka kremówka, skrobia ziemniaczana, jajka, ekstrakt waniliowy

Jak zrobić norweską karpatkę?

Wyśmienite ciasto kvaefjordkake, którym zajadają się Norwegowie, bez problemu można upiec w domu. Przepis nie jest trudny. Warto jednak zarezerwować sobie na nie więcej czasu, ponieważ przygotowuje się je etapami. Norweska karpatka uda się za pierwszym razem pod jednym warunkiem. Należy przygotować ją tak, jak podano w przepisie.

Jak więc zrobić oryginalną karpatkę po norwesku? To pyszne i idealnie słodkie ciasto z kremem budyniowym i bezą jest łatwe.

  • 1. etap – przygotowanie ciasta
  • 2. etap – przygotowanie bezy
  • 3. etap – upieczenia ciasta i bezy w piekarniku
  • 4. etap – przygotowanie kremu budyniowego
  • 5. etap – przełożenie ciasta kremem i wstawienie go do lodówki

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 160 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 110 g cukru
  • 75 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • beza:
  • 165 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych
  • 4 białka
  • szczypta soli

  • krem budyniowy:
  • 400 ml mleka
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 75 g cukru
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  • 25 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Masło ubić na puch. Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej stopniowo wsypywać składniki suche i wlać mleko. Miksować, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając, wsypywać cukier i miksować, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
  • Ubite białka przełożyć na ciasto. Wyrównać i posypać płatkami migdałowymi.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem budyniowy. Do misy miksera wbić jajko i dodać żółtka. Wsypać cukier i skrobię ziemniaczaną. Wlać ekstrakt waniliowy i miksować, aż powstanie gładka i puszysta masa.
  • Do rondelka przelać mleko i zagotować. Zanim mleko zacznie wrzeć, wlać masę jajeczną i zmiksować. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
  • Dodać masło i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
  • Śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą budyniową.
  • Upieczone ciasto przekroić na dwa blaty. Na dolny blat wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Szulc-Górska
więcej