"Nagi" tort na Walentynki w 15 minut - pychota z figami, daktylami i pistacjami

Nagi tort na walentynki
Autor: Shutterstock Nagi tort na walentynki udekoruj figami - to bardzo zmysłowe owoce
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Nagi tort - naked cake - to amerykańskie określenie na torty bez lukrowych dekoracji, z widocznymi warstwami biszkoptu i kremu. Zwyczajowo robi się je na wesela, ale ten przepis jest propozycją tortu walentynkowego. Taki tort można zrobić błyskawicznie, praktycznie jest gotowy w 15 minut, a jak wygląda i smakuje!

SKŁADNIKI

  • 500 ml śmietanki słodkiej 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • ½ sztuki laski wanilii
  • 1 opakowanie suszonych fig
  • 1 opakowanie suszonych daktyli
  • 3 sztuki spody tortowe ciemne 
  • cukier puder (do dekoracji)
  • Na poncz do nasączenia spodów:
  • 1/2 filiżanki herbaty earl grey
  • sok z połówki limonki
  • sok z połówki pomarańczy
  • zimną herbatę połączyć z sokami i wymieszać
  • Do dekoracji:
  • świeże figi
  • orzechy pistacjowe
  • miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wsypać cukier i dodać drobno posiekaną laskę wanilii.
  • Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników.
  • Z ubitej śmietany odłożyć do osobnej miseczki 5 łyżek kremu do dekoracji. Do pozostałej części kremu drobno posiekane suszone owoce.
  • Spody tortowe nasączyć ponczem i przełożyć kremem z owocami.
  • Boki tortu posmarować cienką warstwą odłożonej śmietany.
  • Wierzch tortu udekorować owocami, gałązkami rozmarynku i obsypać dekoracyjnie cukrem pudrem.
  • Tort schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Galeria: Najlepsze kremy do tortów, ciast i babeczek

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej