"Nagi" tort na Walentynki w 15 minut - pychota z figami, daktylami i pistacjami
2022-02-14
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Nagi tort - naked cake - to amerykańskie określenie na torty bez lukrowych dekoracji, z widocznymi warstwami biszkoptu i kremu. Zwyczajowo robi się je na wesela, ale ten przepis jest propozycją tortu walentynkowego. Taki tort można zrobić błyskawicznie, praktycznie jest gotowy w 15 minut, a jak wygląda i smakuje!
SKŁADNIKI
- 500 ml śmietanki słodkiej 36%
- 500 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- ½ sztuki laski wanilii
- 1 opakowanie suszonych fig
- 1 opakowanie suszonych daktyli
- 3 sztuki spody tortowe ciemne
- cukier puder (do dekoracji)
- Na poncz do nasączenia spodów:
- 1/2 filiżanki herbaty earl grey
- sok z połówki limonki
- sok z połówki pomarańczy
- zimną herbatę połączyć z sokami i wymieszać
- Do dekoracji:
- świeże figi
- orzechy pistacjowe
- miód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wsypać cukier i dodać drobno posiekaną laskę wanilii.
- Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników.
- Z ubitej śmietany odłożyć do osobnej miseczki 5 łyżek kremu do dekoracji. Do pozostałej części kremu drobno posiekane suszone owoce.
- Spody tortowe nasączyć ponczem i przełożyć kremem z owocami.
- Boki tortu posmarować cienką warstwą odłożonej śmietany.
- Wierzch tortu udekorować owocami, gałązkami rozmarynku i obsypać dekoracyjnie cukrem pudrem.
- Tort schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?