Mocno czekoladowe ciasto Hiszpan - słodkie i kuszące jak wakacyjny romans

Ciasto Hiszpan
Autor: Shutterstock Ciasto Hiszpan kusi już wyglądem, jego smak powala.
łatwy
60 min
10

Ciasto Hiszpan to znakomite połączenie puszystego kakaowego biszkoptu z kakaowym kremem i rodzynkami mocno nasiąkniętymi rumem. Jest słodkie, kuszące, ale i z charakterem. Znakomite.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem 1
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Krem 2
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie śmietan-mixu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g rodzynek namoczonych wcześniej w rumie
  • Polewa (opcjonalnie):
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 30%
  • 4-5 łyżek śmietanki 
  • oraz
  • 1/2 słoiczka dżemu jeżynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalać rumem i odstawiać.
  • Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-mixu, cukru pudru i kakao. Przykryć szczelnie i wstawić do lodówki.
  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, następnie partiami dodawać cukier i miksować do rozpuszczenia.
  • Gdy piana będzie sztywna, i lekko błyszcząca dodać do niej pojedynczo żółtka.
  • Mąkę przesiać i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek, wymieszać delikatnie łyżką.
  • Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Następnie wyjąć z blaszki i przekroić na 2 lub 3 blaty (w zależności od tego czy ciasto będzie z polewą czy bez)
  • Zagotować mleko i ugotować na nim dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie folią (nie zrobi się kożuch) i wystudzić.
  • Masło ucierać z cukrem pudrem, aż zrobi się jasne i puszyste. Następnie dodawać partiami wystudzony budyń i miksować do połączenia.
  • Składanie ciasta: spodni blat posmarować cienką warstwą dżemu i rozsmarować na nim krem budyniowy.
  • Przykryć drugim blatem, na którym rozsmarować schłodzona bitą śmietanę, na śmietanie równomiernie rumowe rodzynki. 
  • Jeśli ciasto ma być bez polewy wierzch można dodatkowo posypać startą na drobne wiórki czekoladą.
  • Przykryć ostatnim blatem. Ze śmietanki i czekolady zrobić polewę i udekorować nią ciasto. Wierzch można ozdobić rodzynkami lub owocami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej