Mocno czekoladowe ciasto Hiszpan - słodkie i kuszące jak wakacyjny romans
2023-03-14
łatwy
60 min
10
Ciasto Hiszpan to znakomite połączenie puszystego kakaowego biszkoptu z kakaowym kremem i rodzynkami mocno nasiąkniętymi rumem. Jest słodkie, kuszące, ale i z charakterem. Znakomite.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem 1
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- Krem 2
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie śmietan-mixu
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g rodzynek namoczonych wcześniej w rumie
- Polewa (opcjonalnie):
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 30%
- 4-5 łyżek śmietanki
- oraz
- 1/2 słoiczka dżemu jeżynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalać rumem i odstawiać.
- Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-mixu, cukru pudru i kakao. Przykryć szczelnie i wstawić do lodówki.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, następnie partiami dodawać cukier i miksować do rozpuszczenia.
- Gdy piana będzie sztywna, i lekko błyszcząca dodać do niej pojedynczo żółtka.
- Mąkę przesiać i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek, wymieszać delikatnie łyżką.
- Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Następnie wyjąć z blaszki i przekroić na 2 lub 3 blaty (w zależności od tego czy ciasto będzie z polewą czy bez)
- Zagotować mleko i ugotować na nim dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie folią (nie zrobi się kożuch) i wystudzić.
- Masło ucierać z cukrem pudrem, aż zrobi się jasne i puszyste. Następnie dodawać partiami wystudzony budyń i miksować do połączenia.
- Składanie ciasta: spodni blat posmarować cienką warstwą dżemu i rozsmarować na nim krem budyniowy.
- Przykryć drugim blatem, na którym rozsmarować schłodzona bitą śmietanę, na śmietanie równomiernie rumowe rodzynki.
- Jeśli ciasto ma być bez polewy wierzch można dodatkowo posypać startą na drobne wiórki czekoladą.
- Przykryć ostatnim blatem. Ze śmietanki i czekolady zrobić polewę i udekorować nią ciasto. Wierzch można ozdobić rodzynkami lub owocami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?