Mazurki wielkanocne kajmakowe
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Przepis na mazurki kajmakowe wygrał jedną z trzech nagród głównych w wielkanocnym konkursie firmy DIAMANT. Autorką przepisu jest Katarzyna Dróżdż. Mazurki kajmakowe uformowane dowcipnie w kształt jaja, nie tylko pysznie smakują, ale doskonale wyglądają. Oto przepis na smaczną ozdobę świątecznego stołu.
SKŁADNIKI
- Kruchy spód:
- 350 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru Diamant,
- 200 g margaryny,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka kwaśniej śmietany,
- szczypta soli
- Masa kajmakowa:
- 1 puszka mleka skondensowanego
- Dodatki:
- czekolada, migdały obrane, orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, pestki dyni, ananas kandyzowany kolorowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiewamy do miski razem z cukrem pudrem Diamant.
- Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Następnie dzielimy schłodzone ciasto na 3 części: 2 spody w kształcie jajka i reszta do wycięcia kwiatuszków na obrzeża mazurka.
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta rozprowadzamy równomiernie masę kajmakową.
- Na wierzch układamy dodatki wedle uznania.