Mazurki wielkanocne kajmakowe

2021-03-29
Katarzyna Dróżdż
Wielkanocne mazurki kajmakowe
Autor: Katarzyna Dróżdż Przepis na wielkanocne mazurki kajmakowe nadesłała Pani  Katarzyna Dróżdż
łatwy
40 min
4

Przepis na mazurki kajmakowe wygrał jedną z trzech nagród głównych w wielkanocnym konkursie firmy DIAMANT. Autorką przepisu jest Katarzyna Dróżdż. Mazurki kajmakowe uformowane dowcipnie w kształt jaja, nie tylko pysznie smakują, ale doskonale wyglądają. Oto przepis na smaczną ozdobę świątecznego stołu.  

SKŁADNIKI

  • Kruchy spód:
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru Diamant,
  • 200 g margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany,
  • szczypta soli
  •  
  • Masa kajmakowa:
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  •  
  • Dodatki:
  • czekolada, migdały obrane, orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, pestki dyni, ananas kandyzowany kolorowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiewamy do miski razem z cukrem pudrem Diamant.
  • Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Następnie dzielimy schłodzone ciasto na 3 części: 2 spody w kształcie jajka i reszta do wycięcia kwiatuszków na obrzeża mazurka.
  • Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta rozprowadzamy równomiernie masę kajmakową.
  • Na wierzch układamy dodatki wedle uznania.
Katarzyna Dróżdż