Mazurek z rumowymi powidłami: prosty przepis

Mazurek z rumowymi powidłami: prosty przepis
Autor: thinkstockphotos.com Mazurek z powidłami - niby nic niezwykłego. No chyba, że powidłom dodamy jeszcze smaku rumem i wanilią.
łatwy
35 min
4

Mazurki wielkanocne to ciasta, które goszczą na naszych stołach tylko raz w roku. Może właśnie dlatego tak świetnie smakują! Poznaj nasz przepis na mazurka z powidłami!

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto
  • 200g zimnego masła,
  • około 3 szklanki mąki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • cukier waniliowy
  •  
  • Nadzienie
  • 1-2 słoiki powideł śliwkowych
  • 100 ml rumu
  • duża paczka cukru wanilinowego lub 2 małe
  • płatki migdałów do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki intensywnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub odrobinę masła.
  • Gotowe ciasto schładzamy 10 minut w zamrażarce, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 0,7 cm.
  • Pieczemy około 10 - 15 minut w temp. 180ºC.
  • Powidła wkładamy  do rondla z grubym dnem, rozgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy do nich cukier waniliowy i rum. Mieszamy dokładnie
  • Po wystudzeniu ciasto smarujemy powidłami. Dekorujemy płatkami migdałów.