Mazurek z rumowymi powidłami: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Mazurki wielkanocne to ciasta, które goszczą na naszych stołach tylko raz w roku. Może właśnie dlatego tak świetnie smakują! Poznaj nasz przepis na mazurka z powidłami!
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto
- 200g zimnego masła,
- około 3 szklanki mąki,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- cukier waniliowy
- Nadzienie
- 1-2 słoiki powideł śliwkowych
- 100 ml rumu
- duża paczka cukru wanilinowego lub 2 małe
- płatki migdałów do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki intensywnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub odrobinę masła.
- Gotowe ciasto schładzamy 10 minut w zamrażarce, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 0,7 cm.
- Pieczemy około 10 - 15 minut w temp. 180ºC.
- Powidła wkładamy do rondla z grubym dnem, rozgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy do nich cukier waniliowy i rum. Mieszamy dokładnie
- Po wystudzeniu ciasto smarujemy powidłami. Dekorujemy płatkami migdałów.