Mazurek z kruszonką: przepis na wielkanocne ciasto
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Każdy może mieć własny przepis na jego wykonanie. My podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić wielkanocny mazurek z kruszonką. Zobacz przepis.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 40 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- mleko
- opakowanie proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
- 35 dag marmolady lub dżemu wiśniowego lub śliwkowego
- tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji tłuszcz i mąka do blachy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wykonywanie ciasta rozpocznij od posiekania mąki ze zmarzniętym masłem. Następnie dodaj pozostałe składniki - wszystkie oprócz marmolady.
- Wszystko zagnieć, dolewając tyle mleka, aby ciasto dało się utrzeć na tarce. Połowę ciasta rozwałkuj i przenieś na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Posmaruj marmoladą lub dżemem.
- Resztę ciasta zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Tą kruszonką posyp równomiernie całe ciasto. Całość wstaw do piekarnika i piecz.
- Po upieczeniu, gorący jeszcze mazurek posyp startą na tarce gorzką czekoladą.