Mazurek z kruszonką: przepis na wielkanocne ciasto

2021-03-29
Mazurek z kruszonką
Autor: thinkstockphotos.com Mazurek z kruszonką to pyszne wielkanocne ciasto, które z przyjemnością zjecie do popołudniowej herbaty. 
łatwy
30 min
4

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Każdy może mieć własny przepis na jego wykonanie. My podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić wielkanocny mazurek z kruszonką. Zobacz przepis.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • mleko
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • 35 dag marmolady lub dżemu wiśniowego lub śliwkowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji tłuszcz i mąka do blachy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wykonywanie ciasta rozpocznij od posiekania mąki ze zmarzniętym masłem. Następnie dodaj pozostałe składniki - wszystkie oprócz marmolady.
  • Wszystko zagnieć, dolewając tyle mleka, aby ciasto dało się utrzeć na tarce. Połowę ciasta rozwałkuj i przenieś na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Posmaruj marmoladą lub dżemem.
  • Resztę ciasta zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Tą kruszonką posyp równomiernie całe ciasto. Całość wstaw do piekarnika i piecz.
  • Po upieczeniu, gorący jeszcze mazurek posyp startą na tarce gorzką czekoladą.