Mazurek z kremem ekler: oryginalny przepis

mat. pras. CYKORIA S.A.
Mazurek z kremem ekler: oryginalny przepis
Autor: mat. pras. CYKORIA S.A. Mazurek nie musi być bakaliowy czy kajmakowy - doskonale smakuje też z kremem ekler i cytrynową dekoracją.
średni
60 min
4

Mazurek wielkanocny to ulubione świąteczne ciasto Polaków. Jego recepturę można urozmaicać na różne sposoby, poznaj ten na mazurka z kremem ekler. Jest przepyszny!

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2-2,5 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 1/2 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
  •  
  • Krem:
  • 1 opakowanie gotowego kremu budyniowego Ekler
  • półtorej szklanki mleka
  • kostka masła
  • sok z 3 cytryn
  •  
  • Dekoracja:
  • 2 cytryny gotowane z ½ szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Składniki ciasta mieszamy ze sobą, zagniatamy i wkładamy na 1/2 h do lodówki.

    Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm i wycinamy z niego 2-3 prostokąty, pamiętając o wykonaniu wyższych boków mazurków, które będą przytrzymywać masę.

    Blaty wkładamy na ok. 25 minut do piekarnika o temp. 180 stopni. Czas pieczenia zależy od piekarnika – ciasto jest gotowe, kiedy ma złoty kolor.

    W tym czasie przygotowujemy cytryny. Parzymy je wrzątkiem, dokładnie szorujemy szczoteczką i kroimy na 1-milimetrowe plastry, a następnie gotujemy z cukrem w minimalnej ilości wody bez przykrycia, do momentu, aż woda wyparuje (ok. 10 minut) i odkładamy na papier, aby wyschły.

    Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy ostygnie, wkładamy ją na chwilę do zamrażarki, pilnując, aby stężała tylko trochę tak, aby potem można było ją łatwo rozprowadzić na mazurku.

    Przygotowujemy krem ekler. Zawartość torebki mieszamy z mlekiem i sokiem z cytryny i zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień i mieszamy, gotując jeszcze 1 minutę. Ostudzony krem miksujemy z miękkim masłem i wykładamy na mazurek a jego wierzch dekorujemy plastrami cytryny, które wcześniej gotowaliśmy z cukrem.

    Całość zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego!

mat. pras. CYKORIA S.A.