Mazurek z polewą czekoladową - pyszny i uzależniający

Mazurek z gotową polewa czekoladową
Autor: Shutterstock Mazurek z gotową polewą czekoladową przygotujesz bez specjalnych umiejętności.
łatwy
40 min
4

Upiec mazurek to nie problem. Spód z najprostszego kruchego ciasta, a na wierzch wystarczy polewa, choć lepiej przełożyć je masą bakaliową, kajmakową czy konfiturą. Sekret wielkanocnych mazurków tkwi jednak w dekoracji.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła
  • szczypta soli
  • gotowa polewa czekoladowa
  • bakalie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połączyć mąkę z cukrem i ze szczyptą soli. Dodać miękkie masło, żółtka i wodę. Zagnieść ciasto.
  • Przełożyć ciasto do formy. Piec je w temp. 180°C przez 20 minut.
  • Ostudzone ciasto pokryć polewą czekoladową. Udekorować bakaliami.
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej