Mazurek z polewą czekoladową - pyszny i uzależniający
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Upiec mazurek to nie problem. Spód z najprostszego kruchego ciasta, a na wierzch wystarczy polewa, choć lepiej przełożyć je masą bakaliową, kajmakową czy konfiturą. Sekret wielkanocnych mazurków tkwi jednak w dekoracji.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 2 żółtka
- 1 kostka masła
- szczypta soli
- gotowa polewa czekoladowa
- bakalie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połączyć mąkę z cukrem i ze szczyptą soli. Dodać miękkie masło, żółtka i wodę. Zagnieść ciasto.
- Przełożyć ciasto do formy. Piec je w temp. 180°C przez 20 minut.
- Ostudzone ciasto pokryć polewą czekoladową. Udekorować bakaliami.