Mazurek sułtański z dużą ilością bakalii: pyszny przepis [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Mazurek sułtański to ciasto wielkanocne z dużą ilością bakalii - pyszne i oryginalne. Jak zrobić mazurek sułtański - podajemy sprawdzony przepis.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 30 dag mąki
- 20 dag cukru
- po 20 dag rodzynek, migdałów i fig
- tłuszcz do blachy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka utrzyj na parze z cukrem, dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.
- Dodaj sparzone rodzynki, posiekane figi i migdały oraz białka ubite na pianę.
- Całość przełóż na natłuszczoną blachę, piecz 30 minut w temp. 180ºC.
- Wystudzone ciasto udekoruj masą czekoladową lub kolorowym lukrem.