Mazurek sułtański z dużą ilością bakalii: pyszny przepis [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI]

Mazurek sułtański z dużą ilością bakalii: pyszny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Mazurek sułtański to pyszne ciasto pełne bakalii, przygotowywane na Wielkanoc.
łatwy
25 min
4

Mazurek sułtański to ciasto wielkanocne z dużą ilością bakalii - pyszne i oryginalne. Jak zrobić mazurek sułtański - podajemy sprawdzony przepis.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 30 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • po 20 dag rodzynek, migdałów i fig
  • tłuszcz do blachy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka utrzyj na parze z cukrem, dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.
  • Dodaj sparzone rodzynki, posiekane figi i migdały oraz białka ubite na pianę.
  • Całość przełóż na natłuszczoną blachę, piecz 30 minut w temp. 180ºC.
  • Wystudzone ciasto udekoruj masą czekoladową lub kolorowym lukrem.