Mazurek śmietankowy - sprawdzony przepis na Wielkanoc [GALERIA + PRZEPISY]

2021-03-29
bibika
Mazurek śmietankowy
Autor: Shutterstock Mazurek śmietankowy to doskonałe zwieńczenie świątecznego stołu. 
łatwy
45 min
4

Podstawą dobrego mazurka jest kruche ciasto. Wywałkowane na grubość 1/2 cm, otoczone ,,płotkiem" i podpieczone na jasnozłoty kolor. Wierzch smarujemy pomadą, kajmakiem, kolorowym lukrem i dekorujemy bakaliami, płynną czekoladą, smażonymi owocami

 

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag zimnego masła
  • 1 żółtko
  •  
  • Pomada śmietankowa:
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekaj nożem albo w malakserze wszystkie składniki. Połowę mąki (15 dag) można zastąpić mielonymi migdałami lub orzechami laskowymi.
  • Zrób z ciasta kulę, owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki.
  • Rozwałkuj, przyklej za pomocą jajka ''płotek''. Upiecz na złoto. Najlepiej piec ciasto w specjalnej formie do mazurków, która ma trzy niskie ścianki. Z jednej strony jest otwarta, co ułatwia wysunięcie gotowego ciasta na paterę.
  • Składniki pomady włóż do sporego rondelka, bo lubi wykipieć. Gotuj na małym ogniu 15 minut, zestaw z ognia, lekko przestudź i  ucieraj przez chwilę.
  • Dodaj zmielone orzechy włoskie, posiekaną smażoną skórkę pomarańczową, pokrojone suszone śliwki lub morele.
  • Jeśli masz konfiturę różaną albo inną (musi być gęsta jak marmolada), możesz nią posmarować ciasto przed polaniem pomadą.
bibika