Mazurek śmietankowy - sprawdzony przepis na Wielkanoc [GALERIA + PRZEPISY]
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Podstawą dobrego mazurka jest kruche ciasto. Wywałkowane na grubość 1/2 cm, otoczone ,,płotkiem" i podpieczone na jasnozłoty kolor. Wierzch smarujemy pomadą, kajmakiem, kolorowym lukrem i dekorujemy bakaliami, płynną czekoladą, smażonymi owocami
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag zimnego masła
- 1 żółtko
- Pomada śmietankowa:
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 2 szklanki cukru kryształu
- cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekaj nożem albo w malakserze wszystkie składniki. Połowę mąki (15 dag) można zastąpić mielonymi migdałami lub orzechami laskowymi.
- Zrób z ciasta kulę, owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki.
- Rozwałkuj, przyklej za pomocą jajka ''płotek''. Upiecz na złoto. Najlepiej piec ciasto w specjalnej formie do mazurków, która ma trzy niskie ścianki. Z jednej strony jest otwarta, co ułatwia wysunięcie gotowego ciasta na paterę.
- Składniki pomady włóż do sporego rondelka, bo lubi wykipieć. Gotuj na małym ogniu 15 minut, zestaw z ognia, lekko przestudź i ucieraj przez chwilę.
- Dodaj zmielone orzechy włoskie, posiekaną smażoną skórkę pomarańczową, pokrojone suszone śliwki lub morele.
- Jeśli masz konfiturę różaną albo inną (musi być gęsta jak marmolada), możesz nią posmarować ciasto przed polaniem pomadą.