Mazurek owocowy: pyszny i dekoracyjny [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI]
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ciasta na Wielkanoc: mazurek owocowy. Wielkanocne mazurki mają wszelkie możliwe smaki i kolory. Tym razem proponujemy przepis na mazurek owocowy, niezwykle smaczny i bardzo dekoracyjny. Zrób mazurek na Wielkanoc!
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 125 g masła
- 4 jaja
- 200 g cukru kryształu
- 200 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- skórka z pomarańczy
- olejek cytrynowy
- 300 g malin mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 2 łyżki orzeszków pistacjowych
- kilka świeżych kwiatów fiołka zwyczajnego (jego kwiaty są jadalne)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto biszkoptowe tłuszczowe: masło utrzyj na pianę, dodając jaja, cukier, przesiane uprzednio mąki z proszkiem do pieczenia i mleko. Utrzyj wszystko na puszystą masę. Pod koniec dodaj skórkę z pomarańczy i olejek cytrynowy. Piecz 30-40 minut w temp. 170ºC.
- Ciasto przekrój wzdłuż na dwa placki. Posmaruj każdy konfiturą z róży.
- Maliny wrzuć do rondelka. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Gdy maliny rozpadną się, zdejmij z ognia. Przetrzyj przez sito i przestudź.
- Do przetartych malin dodaj połowę gęstniejącej galaretki malinowej. Galaretkę przygotuj z połowy wskazanej w instrukcji ilości wody.
- Masę malinową wyłóż na placek i przykryj drugim.
- Wierzch ciasta pokryj pozostałą połową galaretki. Brzegi posyp pokruszonymi pistacjami prażonymi. Udekoruj fiołkami.