Mazurek makowy - niskokaloryczny i bez glutenu
2021-03-29
średni
60 min
4
Oto przepis na mazurek makowy - niskokaloryczny, bo bez dodatku mąki i masła. Z bakaliami i polewą kakaową. Mazurek bazuje na masie makowej. Jest pyszny i łatwy w przygotowaniu.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 25 dag maku
- 1 łyżka płynnego miodu
- kilka kropli olejku migdałowego
- 6 jajek
- 1 i ¼ szklanki cukru pudru
- około 2-3 łyżki bułki tartej
- garść bakalii (orzechów, rodzynków, suszonych owoców)
- skórka z cytryny lub łyżka soku cytrynowego
- Polewy kakaowa:
- 15 dag masła
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2-3 łyżki wody
- Do dekoracji:
- bakalie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak sparz, odcedź, zmiel trzy razy w maszynce do mięsa. Przełóż do miski, wymieszaj z miodem i olejkiem migdałowym.
- Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem pudrem. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.
- Żółtka połącz ze zmielonym makiem, bułką tartą, bakaliami, skórką z cytryny (albo sokiem wyciśniętym z cytryny). Na koniec delikatnie wmieszaj w ciasto pianę z białek.
- Ciasto przełóż do kwadratowej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wstaw do piekarnika podgrzanego do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Piecz około 50-60 minut.
- Przygotuj polewę kakaową. Do rondelka wrzuć masło, cukier, kakao i dolej wodę. Połącz wszystkie składniki, gotując na wolnym ogniu. Gotową polewę rozprowadź na przestudzonym cieście.
- Mazurek udekoruj bakaliami lub czekoladowymi jajeczkami i kolorową posypką.