Mazurek limonkowo-bazyliowy
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Przepis na mazurek limonkowo-bazyliowy został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Iwona Chmiel. Orzeźwiający smak mazurka limonkowo-bazyliowego będzie świetnym ukoronowaniem świątecznego obiadu w gronie rodziny.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 30 g cukru Diamant
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- białko do przyklejenia wałeczka
- Składniki na krem:
- 140 ml śmietanki 36%
- 120 g białej czekolady
- 40 ml soku z limonki
- skórka starta z 1 limonki
- 6 drobno posiekanych liści bazylii
- 5 g żelatyny
- Dodatkowo:
- bezy
- listki bazylii
- skórka starta z limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na papierze narysować okrąg o średnicy 22-23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć.
- Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego, wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczek. Za pomocą nożyczek naciąć wzorek na wałeczku (nie jest to konieczne). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić.
- Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Śmietankę podgrzać, uważając by nie doprowadzić jej do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Gdy żelatyna się rozpuści i połączy z masą dodać skórkę i sok z limonki oraz posiekaną bazylię, wymieszać.
- Wykonanie mazurka: Krem limonkowo - bazyliowy wylać na przestudzony, kruchy spód. Włożyć do lodówki, na kilka godzin, do stężenia.
- Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami, skórką startą z limonki oraz listkami bazylii.