Mazurek kawowy [GALERIA]

Mazurek kawowy
Autor: Shutterstock Mazurek kawowy ozdobiony bakaliami, ułożonymi we wzór kwiatowy
łatwy
45 min
4

Podczas Świąt Wielkanocnych amatorzy kawy na pewno skosztują pysznego kawowego mazurka. Zobacz jak łatwo go zrobić.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • MASA:
  • 10 dag mleka w proszku
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • bakalie do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło posiekać z mąką i cukrem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko, śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce.
  • Stolnicę oprószyć mąką. Na stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Formę wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.
  • Mleko, kawę, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Mieszaninę wsypać do miksera, wlać 50 ml wrzącej wody i miksować, aż połączą się wszystkie składniki.
  • Do miksera wlać stopione masło i zmiksować z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Nakładać masę na wypieczony, kruchy spód mazurka i ozdobić bakaliami.