Mazurek figowy: prosty przepis [GALERIA]

2021-03-29
Figowy mazurek: przepis
Autor: mat. pras. KASIA Mazurek figowy jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy - ze względu na właściwości fig.
łatwy
45 min
4

Mazurek figowy warto przygotować na Wielkanoc. Ma ciekawy smak - połączenie suszonych fig i karmelu jest niesamowicie pyszne. Ze względu na właściwości fig jest też dość zdrowy... O ile można tak powiedzieć o słodyczach. Po prostu palce lizać!

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki,
  • 15 dag margaryny,
  • 8 dag cukru,
  • jajko
  •  
  • Masa:
  • 1/2 l mleka,
  • 25 dag cukru,
  • 25 dag fig,
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wylepić ciastem blaszkę (foremkę) wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.
  • Następnie upiec w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu spód mazurka wystudzić.
  • Mleko gotować z cukrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodać pokrojone cienko figi i masło. Całość zagotować. Następnie masę wystudzić. Po przestudzeniu wyłożyć na upieczony spód.
  • Mazurek można ozdobić  zblanszowanymi migdałami i kandyzowanymi wiśniami