Mazurek figowy: prosty przepis [GALERIA]
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Mazurek figowy warto przygotować na Wielkanoc. Ma ciekawy smak - połączenie suszonych fig i karmelu jest niesamowicie pyszne. Ze względu na właściwości fig jest też dość zdrowy... O ile można tak powiedzieć o słodyczach. Po prostu palce lizać!
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 25 dag mąki,
- 15 dag margaryny,
- 8 dag cukru,
- jajko
- Masa:
- 1/2 l mleka,
- 25 dag cukru,
- 25 dag fig,
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wylepić ciastem blaszkę (foremkę) wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.
- Następnie upiec w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu spód mazurka wystudzić.
- Mleko gotować z cukrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodać pokrojone cienko figi i masło. Całość zagotować. Następnie masę wystudzić. Po przestudzeniu wyłożyć na upieczony spód.
- Mazurek można ozdobić zblanszowanymi migdałami i kandyzowanymi wiśniami