Mazurek czterowarstwowy - sprawdzony, efektowny przepis

2021-02-12
Mazurek czterowarstwowy
Autor: Shutterstock Mazurek z czterech warstw to tradycyjny przepis na udaną Wielkanoc.
średni
130 min
4

Mazurek czterowarstwowy to przepis dla wszystkich tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni z tradycyjnymi, sprawdzonymi przepisami. Spróbuj a przekonasz się, że ten mazurek to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Zobacz krótkie wideo o historii MAZURKÓW:

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Składniki

50 dag margaryny

4 jajka

50 dag cukru pudru

40 dag mąki

4 łyżeczki proszku do pieczenia

40 dag orzechów włoskich

10 dag maku

10 dag wiórków kokosowych

2 łyżki kakao

2 kg jabłek

1 szklanka cukru

1 galaretka cytrynowa

2 łyżki śmietany 12%

2 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Margarynę utrzyj z 40 dag cukru pudru. Dodaj cztery żółtka oraz mąkę i cukier puder. Delikatnie wymieszaj, wsypując także orzechy.Na koniec dodaj pianę z białek. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto podziel na cztery równe części. Jedną z nich przelej na blachę. Do drugiej części ciasta dodaj mak i wymieszaj. Do kolejnego placka dodaj kokos, a do ostatniego kakao.

Każdy placek piecz osobno w temperaturze 180ºC przez 30 minut.

Przygotuj masę. Jabłka zetrzyj na grubej tarce, a następnie usmaż je z cukrem. Pod koniec dosyp do galaretkę. Całość wymieszaj.

Przygotuj polewę. Do garnka włóż pół kostki margaryny. Dosyp 10 dag cukru pudru oraz dwie łyżki kakao. Dołóż śmietanę i wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu.

Gdy wszystkie placki są już gotowe, przełóż je w następującej kolejności: placek zwykły – masa z jabłek – placek z makiem – masa z jabłek – masa z kokosem – masa z jabłek – placek z kakao - polewa.

Pamiętaj, aby placki przekładać ciepłym musem.

Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE