Mazurek czekoladowo-malinowy na Wielkanoc

Mazurek czekoladowo-malinowy na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Mazurek czekoladowo- malinowy to ciekawa kompozycja smaków
łatwy
30 min
4

Mazurek czekoladowo-malinowy na Wielkanoc to tradycyjne ciasto z nowatorskim rozwiązaniem w postaci malinowego nadzienia. Na Wielkanoc wszyscy pieką mazurki. My przedstawiamy prosty przepis na mazurek czekoladowo-malinowy, który na pewno będzie smakował wszystkim domownikom i gościom.

Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler  Mazurek śliwkowy  Mazurek królewski

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • kostka masła
  • szczypta soli
  • gotowa polewa czekoladowa
  • gotowa polewa lukrowa o smaku malinowym

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połącz mąkę z cukrem i ze szczyptą soli. Dodaj miękkie masło, żółtka i wodę. Zagnieć ciasto.
  • Formę wyłóż gotowym ciastem. Piecz je w temp. 180ºC przez 20 minut.
  • Ostudzone ciasto pokryj polewą czekoladową. Gdy zastygnie, ozdób polewą malinową.