Malinowy tort śmietanowy na szpinakowym biszkopcie

2021-03-29
Malinowy tort śmietanowy na szpinakowym biszkopcie
Autor: Shutterstock Deser jest niezwykle efektowny dzięki kontrastom kolorystycznym
łatwy
60 min
4

Malinowy tort śmietanowy na szpinakowym biszkopcie - delikatny deser na każdą okazję. Jego urok kryje się w żywych kontrastowych kolorach i smakach. Śmietanowy mus malinowy ma delikatną teksturę, biszkopt jest wilgotny, a galaretka lśniąca. Tort idealny na rodzinną uroczystość.  

W tym przepisie maliny można z powodzeniem zastąpić świeżymi truskawkami, poziomkami  lub porzeczkami. Oczywiście warto wtedy zamaist malinowych  galaretek zastosować te o smaku zgodnym z wybranymi owocami. Zadbajmy jednak, by owoce miały intensywny kolor, dzięki czemu ciasto będzie się pięknie prezentowało.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 2 jajka
  • 150 ml cukru
  • 200 g masła
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 250 ml mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  •  Masa:
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g malin mrożonych
  • 2 galaretki malinowe
  • 50 ml cukru pudru
  •  Dekoracja:
  • świeże maliny
  • liście świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak i maliny odmrażamy dzień wcześniej w miseczce, w lodówce, pamiętając o tym, aby przed użyciem odsączyć z niego wodę.
  • Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera, mieszamy, a następnie wylewamy na średnią blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w 180°C przez około 40-50 minut z opcją grzania od dołu.
  • W trakcie pieczenia wkładamy śmietanę oraz miskę, w której będziemy ją ubijać do lodówki.
  • Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, aby usunąć pestki. 
  • Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy przykryte papierem do pieczenia.
  • Rozrabiamy 2 galaretki malinowe w 0,5 l gorącej wody, studzimy. 
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem w misce, na sam koniec dodajemy mus z malin i połowę rozpuszczonej galaretki, miksujemy jeszcze chwilę.
  • Gotową masę wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. 
  • Tort ozdabiamy świeżymi malinami oraz liśćmi mięty, a następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny.