Malinowy tort śmietanowy na szpinakowym biszkopcie

2020-06-02
Malinowy tort śmietanowy na szpinakowym biszkopcie
Autor: Shutterstock Deser jest niezwykle efektowny dzięki kontrastom kolorystycznym
łatwy
60 min
4

Malinowy tort śmietanowy na szpinakowym biszkopcie - delikatny deser na każdą okazję. Jego urok kryje się w żywych kontrastowych kolorach i smakach. Śmietanowy mus malinowy ma delikatną teksturę, biszkopt jest wilgotny, a galaretka lśniąca. Tort idealny na rodzinną uroczystość.  

Składniki

Spód:

2 jajka

150 ml cukru

200 g masła

300 g mrożonego szpinaku

250 ml mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru wanilinowego

 Masa:

250 ml śmietany kremówki 30%

500 g malin mrożonych

2 galaretki malinowe

50 ml cukru pudru

 Dekoracja:

świeże maliny

liście świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Szpinak i maliny odmrażamy dzień wcześniej w miseczce, w lodówce, pamiętając o tym, aby przed użyciem odsączyć z niego wodę.

Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera, mieszamy, a następnie wylewamy na średnią blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180°C przez około 40-50 minut z opcją grzania od dołu.

W trakcie pieczenia wkładamy śmietanę oraz miskę, w której będziemy ją ubijać do lodówki.

Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, aby usunąć pestki. 

Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy przykryte papierem do pieczenia.

Rozrabiamy 2 galaretki malinowe w 0,5 l gorącej wody, studzimy. 

Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem w misce, na sam koniec dodajemy mus z malin i połowę rozpuszczonej galaretki, miksujemy jeszcze chwilę.

Gotową masę wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. 

Tort ozdabiamy świeżymi malinami oraz liśćmi mięty, a następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny. 

W tym przepisie maliny można z powodzeniem zastąpić świeżymi truskawkami, poziomkami  lub porzeczkami. Oczywiście warto wtedy zamaist malinowych  galaretek zastosować te o smaku zgodnym z wybranymi owocami. Zadbajmy jednak, by owoce miały intensywny kolor, dzięki czemu ciasto będzie się pięknie prezentowało.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska