Malinowy tort śmietanowy na szpinakowym biszkopcie
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Malinowy tort śmietanowy na szpinakowym biszkopcie - delikatny deser na każdą okazję. Jego urok kryje się w żywych kontrastowych kolorach i smakach. Śmietanowy mus malinowy ma delikatną teksturę, biszkopt jest wilgotny, a galaretka lśniąca. Tort idealny na rodzinną uroczystość.
W tym przepisie maliny można z powodzeniem zastąpić świeżymi truskawkami, poziomkami lub porzeczkami. Oczywiście warto wtedy zamaist malinowych galaretek zastosować te o smaku zgodnym z wybranymi owocami. Zadbajmy jednak, by owoce miały intensywny kolor, dzięki czemu ciasto będzie się pięknie prezentowało.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak i maliny odmrażamy dzień wcześniej w miseczce, w lodówce, pamiętając o tym, aby przed użyciem odsączyć z niego wodę.
- Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera, mieszamy, a następnie wylewamy na średnią blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 180°C przez około 40-50 minut z opcją grzania od dołu.
- W trakcie pieczenia wkładamy śmietanę oraz miskę, w której będziemy ją ubijać do lodówki.
- Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, aby usunąć pestki.
- Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy przykryte papierem do pieczenia.
- Rozrabiamy 2 galaretki malinowe w 0,5 l gorącej wody, studzimy.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem w misce, na sam koniec dodajemy mus z malin i połowę rozpuszczonej galaretki, miksujemy jeszcze chwilę.
- Gotową masę wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę.
- Tort ozdabiamy świeżymi malinami oraz liśćmi mięty, a następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny.