Makowiec z jabłkami. Pyszne i idealnie wilgotne ciasto na Boże Narodzenie
Dieta wegetariańska
Jak zrobić makowiec, żeby był wilgotny? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Aby upiec pyszny i wilgotny makowiec, warto wybrać ten sprawdzony przepis. Makowiec z jabłkami ma obłędny smak i jest świeży przez kilka dni. Wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany. Ciasto robi się praktycznie samo, a efekt smakowy jest zaskakujący. Poznajcie przepis na makowiec z jabłkami, czyli najlepsze ciasto na Boże Narodzenie.
Co dodać do maku z puszki na makowiec?
W tym sprawdzonym przepisie na obłędny makowiec z jabłkami wykorzystuje się gotową masę makową z puszki. Aby domowe ciasto z makiem w roli głównej smakowało wyśmienicie, masę makową warto wzbogacić innymi składnikami, które podkręcą smak bożonarodzeniowego ciasta. Co więc dodać do makowca z jabłkami?
Według listy składników potrzebnych do upieczenia pysznego domowego makowca z jabłkami oprócz masy makowej z puszki dodaje się także posiekane orzechy włoskie, migdały i rodzynki. Wśród składników nie ma mąki pszennej, która została zastąpiona kaszą manną. Masa makowa z puszki jest dość słodka, ale łasuchy mogą dosypać do ciasta 2 łyżki cukru. Potrzebne będzie jeszcze masło, jajka i proszek do pieczenia. Po upieczeniu ciasto jest nie tylko pyszne, ale i wilgotne. Odpowiedzialne są za to jabłka, które sprawiają, że makowiec jest tak dobry i wilgotny.
Jak zrobić makowiec z jabłkami?
Przepis na świąteczny makowiec z jabłkami nie jest skomplikowany. Świąteczne ciasto robi się w kilku banalnie prostych krokach. Należy jednak postępować według przepisu i stosować się do wszystkich zaleceń. Składniki, które wykorzystuje się do przygotowania ciasta, powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy wcześniej wyjąć je z lodówki.
Jak zrobić pyszny i rozpływający się w ustach makowiec z jabłkami?
- 1. etap – wymieszanie masy makowej z żółtkami, kaszą manną, cukrem, proszkiem do pieczenia i bakaliami
- 2. etap – dodanie startych na tarce jabłek
- 3. etap – dodanie ubitych na sztywno białek i delikatne wymieszanie ich z pozostałymi składnikami
- 4. etap – przelanie ciasta do formy i upieczenie go w piekarniku
- 5. etap – udekorowanie makowca z jabłkami polewą czekoladową
Ile minut się piecze makowiec?
Wilgotny makowiec z dodatkiem startych jabłek i orzechów nie jest trudnym ciastem. Przygotowanie trwa około 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Jabłkowy makowiec przelany do formy wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze około godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu świąteczne ciasto dekoruje się polewą czekoladową. Sprawdzi się też cukier puder.
SKŁADNIKI
- 1 puszka masy makowej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 4 jabłka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanych migdałów
polewa czekoladowa:- 100 g masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do masy makowej dodać żółtka. Wsypać kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy, migdały i rodzynki. Wymieszać.
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy makowej i wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Kiedy ciasto stygnie, przygotować polewę czekoladową. Do roztopionego masła dodać kakao i mleko. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą i udekorować nią ciasto.
- Przed podaniem pokroić na porcje.
- Podawać na deser podczas świąt Bożego Narodzenia.