Makowiec w kruchym cieście - przepis na świąteczny wypiek w oryginalnej odsłonie
2021-03-29
średni
40 min
4
Makowiec w kruchym cieście to tradycyjny deser w nieco zmodyfikowanej wersji dla wszystkich, którzy chcą być wierni tradycji, ale zarazem czują potrzebę zmian. Święta Bożego Narodzenia bez makowca nie smakują przecież tak samo!
Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 250 dag masła
- skórka otarta z cytryny i pomarańczy, przelana wrzątkiem
- zapach cytrynowy
- Składniki na masę makową:
- 1/2 kg maku
- szklanka mleka pół na pół z wodą
- 5 łyżek cukru
- łyżka miodu
- 5 jaj
- garść rodzynek i skórki pomarańczowej
- zapach migdałowy
- Do dekoracji:
- rozpuszczona polewa czekoladowa i posiekane orzechy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagnieć szybko kruche ciasto.
- Podziel ciasto na 2 części, włóż do foliowych torebek, schłodź przez godzinę w lodówce.
- Mak zagotuj w mleku z wodą, odstaw na noc, żeby napęczniał.
- Mak zmiel 2-3 razy.
- Do ostatniego mielenia dodaj cukier.
- Do zmielonego maku dodaj miód, żółtka, zapach i skórkę. Wymieszaj.
- Ubij pianę z 5 białek i delikatnie połącz z masą makową.
- Podziel masę na dwie części, bo z tej porcji wyjdą dwa makowce.
- Każdy z dwóch kawałków ciasta rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość pół centymetra.
- Nałóż masę na ciasta, zwiń w rulony, pomagając sobie szerokim nożem.
- Zasklep końce rolad i nakłuj widelcem ciasto w kilku miejscach.
- Piecz przez 5 minut w temperaturze 220 st. C, na blasze posypanej lekko mąką. Zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz 30 minut.
- Upieczone ciasta polej czekoladą i posyp orzechami.