Keks makowy - przepis na pyszne ciasto na Wigilię
2021-11-22
średni
80 min
4
Keks makowy to ciasto dla tych, którzy lubią mak i bakalie, ale nie chcą się zmagać z przygotowaniem makowca albo nie potrzebują 2 ciast na święta. Sprawdź, jak zrobić znakomity keks makowy. Podajemy instrukcję krok po kroku!
SKŁADNIKI
- 250 g maku
- 200 g cukru
- 6 jaj
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po 50 g migdałów, rodzynek, orzechów, suszonych daktyli i moreli
- 150 g cukru
- 4 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki octu
- do dekoracji: 30 g smażonej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak sparz, dobrze odcedź, trzy razy przekręć przez maszynkę.
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z makiem. Dodaj bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz bakalie.
- Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je w masę makową.
- Masę przełóż do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
- Wstaw do podgrzanego piekarnika na około 50 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Przygotuj lukier. Cukier zalej wodą i zagotuj. Dolej ocet. Gotuj pod przykryciem około 2 minuty. Zestaw z ognia, lekko przestudź.
- Upieczony i przestudzony keks polukruj i obsyp posiekaną skórką pomarańczową.
Beszamel - Jak zrobić makowiec
Zobacz także: