Keks makowy - przepis na pyszne ciasto na Wigilię

Keks makowy - przepis na pyszne ciasto na Wigilię [WIDEO]
Autor: Shutterstock Keks makowy to sprytna alternatywa dla klasycznego makowca
średni
80 min
4

Keks makowy to ciasto dla tych, którzy lubią mak i bakalie, ale nie chcą się zmagać z przygotowaniem makowca albo nie potrzebują 2 ciast na święta. Sprawdź, jak zrobić znakomity keks makowy. Podajemy instrukcję krok po kroku!

 

Zobacz także:

Przepis na tradycyjny keks świąteczny 

Przepis na angielski keks z rumem

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak sparz, dobrze odcedź, trzy razy przekręć przez maszynkę.
  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z makiem. Dodaj bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz bakalie.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je w masę makową.
  • Masę przełóż do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
  • Wstaw do podgrzanego piekarnika na około 50 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Przygotuj lukier. Cukier zalej wodą i zagotuj. Dolej ocet. Gotuj pod przykryciem około 2 minuty. Zestaw z ognia, lekko przestudź.
  • Upieczony i przestudzony keks polukruj i obsyp posiekaną skórką pomarańczową.