Już nie piekę zwykłej szarlotki. W wersji z sernikową pianką smakuje o niebo lepiej

Dieta wegetariańska
Szarlotki to pyszne i uniwersalne ciasta, które pasują na każdą okazję. Zamiast zwykłego kruchego ciasta z jabłkami i kruszonką, warto upiec wyśmienitą szarlotkę, którą uzupełnia lekka jak chmurka sernikowa pianka. Choć wymaga nieco pracy, jej obłędny smak wynagradza wszystkie trudy. Oto sprawdzony przepis na przepyszną domową szarlotkę z sernikową pianką.
Jak zrobić pianę na szarlotkę?
Wyborna szarlotka z dodatkiem lekkiej i idealnie słodkiej pianki sernikowej to ciasto, które oczaruje każdego. Pianka jest świetnym uzupełnieniem, który sprawia, że ciasto z jabłkami smakuje jeszcze lepiej. Przygotowanie tego znakomitego dodatku nie jest trudne. Najpierw należy ubić białka na sztywną pianę, a następnie zmiksować ją z cukrem. Powinna powstać bardzo gęsta i błyszcząca masa jak na bezę. Dodaje się do niej ser twarogowy na sernik z wiaderka, wlewa olej i wsypuje budyń. Po kilku chwilach miksowania pianka sernikowa do szarlotki jest gotowa.
Jak zrobić szarlotkę z sernikową pianką?
Przepis na wyśmienitą domową szarlotkę, którą uzupełnia słodka pianka, nie jest skomplikowany. Wymaga jednak trochę więcej czasu i poświęcenia. Warto wybrać ten przepis, ponieważ szarlotka z pianką smakuje obłędnie i pasuje na każdą okazję. To ciasta z duszonymi jabłkami najpierw zachwyci wyglądem, a po pierwszym kęsie oczaruje wybornym smakiem.
Jak więc przygotować pełną smaku i aromatu szarlotkę z sernikową pianką w domu? Wystarczy wybrać ten prosty i sprawdzony przepis. Postępując według niego krok po kroku, ciasto wyjdzie i podbije każde podniebienie.
- 1. krok – wyrobienie, podzielenie i schłodzenie kruchego ciasta
- 2. krok – podpieczenie kruchego spodu
- 3. krok – przygotowanie duszonych jabłek do szarlotki
- 4. krok – przygotowanie sernikowej pianki do szarlotki
- 5. krok – ułożenie na kruchym spodzie jabłek i pianki, posypanie kruszonką
- 6. krok – upieczenie szarlotki z sernikową pianką w piekarniku
Jak upiec szarlotkę z sernikową pianką?
Obłędna szarlotka, którą wzbogaca słodka pianka sernikowa, to ciasto pieczone w piekarniku. Najpierw podpieka się kruchy spód. Następnie wykłada się na niego jabłka, piankę i kruszonkę. Tak przygotowaną szarlotkę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze przez 45 minut. Po tym czasie trzeba wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 10 minut, a następnie uchylić drzwiczki i tak studzić je studzić. Kiedy szarlotka z pianką całkowicie ostygnie, warto wstawić ją do lodówki.
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 400 g mąki tortowej
- 200 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 zimnych żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
warstwa jabłkowa:- 2 i 1/2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cynamonu
sernikowa pianka- 500 g twarogu na sernik z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (60 g, bez cukru)
- 5 białek
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i posiekać.
- Dodać żółtka i energicznie wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich owinąć folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
- Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy. Wyłożyć dno i boki. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i wsypać cukier oraz cynamon. Wlać sok z cytryny. Dodać masło i dusić na małym ogniu, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Wsypać budyń, wymieszać i zestawić z ognia.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Ubijać, aż masa stanie się błyszcząca.
- Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać twaróg z wiaderka. Wąskim strumieniem wlać olej i wsypać proszek budyniowy. Miksować do połączenia składników.
- Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i piankę. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posypać wierzch ciasta.
- Formę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut. Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto, aż całkowicie ostygnie. Następnie wstawić do lodówki.
- Podawać na deser na różne okazje.