Już nie piekę zwykłej szarlotki. W wersji z sernikową pianką smakuje o niebo lepiej

szarlotka z sernikową pianką
Autor: Shutterstock Kruche ciasto, prażone jabłka i obłędna pianka. Ta szarlotka powala wybornym smakiem.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Szarlotki to pyszne i uniwersalne ciasta, które pasują na każdą okazję. Zamiast zwykłego kruchego ciasta z jabłkami i kruszonką, warto upiec wyśmienitą szarlotkę, którą uzupełnia lekka jak chmurka sernikowa pianka. Choć wymaga nieco pracy, jej obłędny smak wynagradza wszystkie trudy. Oto sprawdzony przepis na przepyszną domową szarlotkę z sernikową pianką.

Jak zrobić pianę na szarlotkę?

Wyborna szarlotka z dodatkiem lekkiej i idealnie słodkiej pianki sernikowej to ciasto, które oczaruje każdego. Pianka jest świetnym uzupełnieniem, który sprawia, że ciasto z jabłkami smakuje jeszcze lepiej. Przygotowanie tego znakomitego dodatku nie jest trudne. Najpierw należy ubić białka na sztywną pianę, a następnie zmiksować ją z cukrem. Powinna powstać bardzo gęsta i błyszcząca masa jak na bezę. Dodaje się do niej ser twarogowy na sernik z wiaderka, wlewa olej i wsypuje budyń. Po kilku chwilach miksowania pianka sernikowa do szarlotki jest gotowa.

Jak zrobić szarlotkę z sernikową pianką?

Przepis na wyśmienitą domową szarlotkę, którą uzupełnia słodka pianka, nie jest skomplikowany. Wymaga jednak trochę więcej czasu i poświęcenia. Warto wybrać ten przepis, ponieważ szarlotka z pianką smakuje obłędnie i pasuje na każdą okazję. To ciasta z duszonymi jabłkami najpierw zachwyci wyglądem, a po pierwszym kęsie oczaruje wybornym smakiem.

Jak więc przygotować pełną smaku i aromatu szarlotkę z sernikową pianką w domu? Wystarczy wybrać ten prosty i sprawdzony przepis. Postępując według niego krok po kroku, ciasto wyjdzie i podbije każde podniebienie.

  • 1. krok – wyrobienie, podzielenie i schłodzenie kruchego ciasta
  • 2. krok – podpieczenie kruchego spodu
  • 3. krok – przygotowanie duszonych jabłek do szarlotki
  • 4. krok – przygotowanie sernikowej pianki do szarlotki
  • 5. krok – ułożenie na kruchym spodzie jabłek i pianki, posypanie kruszonką
  • 6. krok – upieczenie szarlotki z sernikową pianką w piekarniku

Jak upiec szarlotkę z sernikową pianką?

Obłędna szarlotka, którą wzbogaca słodka pianka sernikowa, to ciasto pieczone w piekarniku. Najpierw podpieka się kruchy spód. Następnie wykłada się na niego jabłka, piankę i kruszonkę. Tak przygotowaną szarlotkę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze przez 45 minut. Po tym czasie trzeba wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 10 minut, a następnie uchylić drzwiczki i tak studzić je studzić. Kiedy szarlotka z pianką całkowicie ostygnie, warto wstawić ją do lodówki.

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 400 g mąki tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 zimnych żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • warstwa jabłkowa:
  • 2 i 1/2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

  • sernikowa pianka
  • 500 g twarogu na sernik z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (60 g, bez cukru)
  • 5 białek
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i posiekać.
  • Dodać żółtka i energicznie wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich owinąć folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
  • Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy. Wyłożyć dno i boki. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i wsypać cukier oraz cynamon. Wlać sok z cytryny. Dodać masło i dusić na małym ogniu, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Wsypać budyń, wymieszać i zestawić z ognia.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Ubijać, aż masa stanie się błyszcząca.
  • Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać twaróg z wiaderka. Wąskim strumieniem wlać olej i wsypać proszek budyniowy. Miksować do połączenia składników.
  • Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i piankę. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posypać wierzch ciasta.
  • Formę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut. Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto, aż całkowicie ostygnie. Następnie wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej