Jak zrobić wyśmienity tort ambasador? Podajemy dobry przepis
2021-03-29
średni
90 min
4
Tort ambasador uświetni zarówno eleganckie przyjęcie, jak i kameralny obiad. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, by go przygotować. Wystarczy tylko trzymać się proporcji i przepisu. Sprawdź, jak zrobić wytworny i przepyszny tort ambasador.
SKŁADNIKI
- biszkopt:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 torebka kisielu cytrynowego
- 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
- bułka tarta
- masa:
- 50 dag masła
- 1,5 szklanki cukru
- 7 żółtek
- 3 szklanki mleka
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag rodzynek
- brzoskwinie w puszce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubij z cukrem (najlepiej na parze).
- Przez sitko przesiej mąkę, kisiel, proszek do pieczenia. Delikatnie połącz z masą jajeczną.
- Przełóż ciasto do okrągłej tortownicy (natłuszczonej, posypanej bułką tartą). Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze ok. 180-190 stopni Celsjusza.
- Zagotuj 2,5 szklanki mleka z dodatkiem 1,5 szklanki cukru.
- Roztrzep żółtka, połącz je z pozostałą częścią zimnego mleka oraz z proszkiem budyniowym. Dodaj gorące mleko z cukrem (wlewaj je powoli, cały czas mieszając). Postaw garnek z masą jajeczno-budyniową na palnik i nie przerywając mieszania, doprowadź masę do zagotowania. Gdy zgęstnieje, zdejmij z palnika. Ostudź.
- Masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej ugotowany budyń.
- Podziel masę na dwie równe części. Do pierwszej dosyp kakao, rodzynki i pół tabliczki czekolady (pokrojonej na kosteczki). Dobrze wymieszaj. Drugą część masy połącz z posiekanymi orzechami oraz pokrojonymi brzoskwiniami.
- Biszkopt przekrój poziomo na dwa płaty. Dolny nasącz syropem z brzoskwiń, rozsmaruj na nim ciemny krem. Nałóż na wierzch drugą warstwę biszkoptu. Nasącz ciasto syropem i rozsmaruj jasny krem.
- Posyp tort startą czekoladą. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.