Jak zrobić makowiec zawijany drożdżowy? [przepis]

makowiec_zawijany_czy_obowiazkowo_na.jpg
Autor: photos.com Pyszny makowiec zawijany to symbol dostatku - wskazany podczas wieczerzy wigilijnej
średni
60 min
4

W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany.

Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca!

Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?

Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?

Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 120 ml letniego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka (białka dodamy do masy makowej)
  • 100 g stopionego i ostudzonego masła lub margaryny
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  •  
  • nadzienie:
  • ok. 500 g gotowej masy makowej
  • bakalie
  •  
  • lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw należy wymieszać drożdże z cukrem oraz mlekiem i odstawić na 15 minut.
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając rozpuszczony tłuszcz (masło lub margarynę). Tak przygotowane ciasto trzeba odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Ciasto podzielić na 2 części, następnie każdą z nich rozwałkować. Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć.
  • Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia. Piec 30-40 minut w temperaturze. 180-190 stopni C. Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny.