Ekspresowy piernikowiec bez pieczenia. Najlepszy przepis na grudniowy słodki hit
Świąteczny smak na skróty. Pyszny, prosty i idealny na Boże narodzenie piernikowiec, którego nie trzeba piec to deser, który pokocha cała rodzina. Ciasto wychodzi aromatyczne, wilgotne i niesamowicie pyszne. Wystarczy kilka prostych składników, by rozkoszować się tym niesamowitym łakociem.
i
Dieta wegetariańska
Piernikowiec bez pieczenia. Wystarczy kilka chwil
Ciasto, które zachwyca smakiem i aromatem. Piernikowiec bez pieczenia to jedno z tych ciast, które będzie bez wątpienia królować na Wigilijnym stole. Jest proste do przygotowania, a smakuje obłędnie. A co najlepsze? Nie zajmie nam piekarnika, musi się tylko odpowiednio długo słodzić w lodówce.
A jeśli chcemy, możemy nieco zamieszać. Świetnym pomysłem będzie dodanie do masy łyżki powideł śliwkowych. Nie tylko sprawimy, że smak będzie zachwycający, ale przy okazji będzie też bardziej "piernikowy".
Dopasuj do siebie. Smak, który zachwyca
Jeśli chcemy wersję bardziej fit możemy zamienić połowę herbatników na przykład na biszkopty albo na daktyle. Bardziej "ciastową" strukturę otrzymamy natomiast dorzucając kolejne 100 g tym razem jednak korzennych ciasteczek. Jeśli chcemy możemy również dorzucić ulubione bakalie jak na przykład rodzynki.
Ten przepis jest prosty w przygotowaniu, smakuje obłędnie i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy chwila czasu, by przygotować to ciasto, a w święta goście szybko się z nim rozprawią.
SKŁADNIKI
- Masa czekoladowo-piernikowa:
- 250 g herbatników
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 100 ml mleka
- 50 g posiekanych orzechów (opcjonalnie)
- Polewa:
- 100 g czekolady
- 40 g masła
- 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku podgrzewamy masło z mlekiem, miodem, kakao i przyprawą piernikową.
- Dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści.
- Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
- Herbatniki kruszymy i mieszamy je z orzechami.
- Masę czekoladowo-piernikową dolewamy do herbatników.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy.
- Czekoladę rozpuszczamy z masłem i miodem.
- Polewamy wierzch piernikowaca.
- Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.