Kruchutkie ciasteczka korzenne - aromatyczne i lepsze niż pierniczki
2021-11-22
łatwy
60 min
5
Ciasteczka korzenne z aromatycznego kruchego ciasta są delikatne, kruchutkie, pełne smaku i znikają z półmiska jak sen złoty. Warto je przygotować - z podanej porcji otrzymacie ponad 100 ciasteczek, bo świetnie się przechowują i cieszą swoim smakiem. Idealnie pasują i do herbaty i do kawy. Można im nadać też okolicznościowe kształty.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mąki
- 25 dag miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki gorącej wody
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 - 1,5 opakowania przyprawy do piernika lub przyprawy do ciasteczek korzennych
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać z solą, sodą i przyprawą do ciastek, by dokładnie wymieszać ze sobą suche składniki.
- Utrzeć masło z cukrem i jajkiem i dodawaną powolutku gorącą wodą.
- Dodawać po trochu sypkie składniki cały czas ucierając lub ugniatając, do uzyskania elastycznego ciasta.
- Ciasto włożyć na 1 godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto podzielić na kilka części, wałkować na stolnicy lub blacie podsypanymi mąką, na grubość ok. 3 mm (ciastka rosną) i foremkami wykrawać ciasteczka.
- Piec na papierze do pieczenia w temp. 180°c ok. 12 minut. Ciastka po upieczeniu można udekorować lukrem.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?