Kruchutkie ciasteczka korzenne - aromatyczne i lepsze niż pierniczki

łatwy
60 min
5

Ciasteczka korzenne z aromatycznego kruchego ciasta są delikatne, kruchutkie, pełne smaku i znikają z półmiska jak sen złoty. Warto je przygotować - z podanej porcji otrzymacie ponad 100 ciasteczek, bo świetnie się przechowują i cieszą swoim smakiem. Idealnie pasują i do herbaty i do kawy. Można im nadać też okolicznościowe kształty.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki gorącej wody
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 - 1,5 opakowania przyprawy do piernika lub przyprawy do ciasteczek korzennych
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać z solą, sodą i przyprawą do ciastek, by dokładnie wymieszać ze sobą suche składniki.
  • Utrzeć masło z cukrem i jajkiem i dodawaną powolutku gorącą wodą.
  • Dodawać po trochu sypkie składniki cały czas ucierając lub ugniatając, do uzyskania elastycznego ciasta.
  • Ciasto włożyć na 1 godzinę do lodówki.
  • Schłodzone ciasto podzielić na kilka części, wałkować na stolnicy lub blacie podsypanymi mąką, na grubość ok. 3 mm (ciastka rosną) i foremkami wykrawać ciasteczka.
  • Piec na papierze do pieczenia w temp. 180°c ok. 12 minut. Ciastka po upieczeniu można udekorować lukrem.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej