Dyplomatka smakuje jak z najlepszej cukierni. To ciasto zachwyca kremową konsystencją i obłędnym smakiem

Dieta wegetariańska
Szukacie przepisu na pyszne i efektowne ciasto na weekend? Strzałem w dziesiątkę będzie ciasto Dyplomatka, które smakuje wyśmienicie. Urzeka obłędnym smakiem już po pierwszym kęsie i na długo zapada w pamięć. Poznajcie sprawdzony przepis na wyborne ciasto Dyplomatka, które łatwo przygotować w domu.
Czym jest ciasto Dyplomatka?
Ciasto o nazwie Dyplomatka to wyborne połączenie kilku warstw, które idealnie się ze sobą komponują, tworząc ten znakomity słodki wypiek. Na kruchym spodzie wygodnie ułożyła się warstwa o smaku jabłkowym, a na niej warstwa cytrynowa. Całość smakuje wybornie i zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia.
Z czego zrobić ciasto Dyplomatka?
Ciasto Dyplomatka składa się prostych produktów, które można kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Są dostępne przez cały rok. Lista składników może wydać się długa, ale została podzielona na trzy części. Taki podział znacznie ułatwia i zakupy, i przygotowanie. Co więc jest potrzebne, aby zrobić ciasto Dyplomatka?
- składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, masło, śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc., cukier, woda, sól, jajko
- składniki do warstwy jabłkowej – mąka ziemniaczana, sok jabłkowy, woda, cukier, masło, żółtka, sól
- składniki do warstwy cytrynowej – mąka ziemniaczana, sok cytrynowy, skórka otarta z cytryny, woda, cukier, masło, żółtka, sól
Jak zrobić ciasto Dyplomatka?
Przepis na to wyśmienite ciasto o pięknej nazwie nie jest trudny. Dyplomatkę robi się w miarę prosto. Należy tylko przestrzegać proporcji składników i postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie. Dzięki temu pyszne ciasto uda się już za pierwszym razem i zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Jak więc zrobić ciasto Dyplomatka? Przygotowanie przebiega w kilku nieskomplikowanych etapach:
- 1. etap – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
- 2. etap – wyłożenie ciastem formy i podpieczenie go w piekarniku
- 3. etap – przygotowanie warstwy jabłkowej
- 4. etap – przygotowanie warstwy cytrynowej
- 5. etap – przełożenie na upieczony spód warstwy jabłkowej i cytrynowej
- 6. etap – podpieczenie ciasta Dyplomatka w piekarniku
Upieczone i ostudzone ciasto Dyplomatka można obficie oprószyć cukrem pudrem lub udekorować plasterkami cytryny.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 110 g zimnego masła
- 60 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka wody
- 1/4 łyżeczki soli
warstwa jabłkowa:- 1 szklanka wody
- 200 g cukru
- 50 ml soku jabłkowego
- 45 g masła
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka soli
warstwa cytrynowa:- 1 szklanka wody
- 200 g cukru
- 50 ml soku z cytryny
- 45 g masła
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę, cukier i sól. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wymieszać, a następnie zacząć wyrabiać mikserem.
- Wlać śmietanę i miksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Zimne ciasto rozwałkować na placek wielkości formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć nim dno i boki.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 15 minut.
- Formę wyjąć z piekarnika i posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 12 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować warstwę jabłkową. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem i solą. Wlać sok jabłkowy i dodać 5 żółtek. Zmiksować na gładko. Wlać wodę i ponownie zmiksować. Masę przelać do garnka i podgrzewać, aż zgęstnieje. Często mieszać.
- Garnek zestawić z ognia i dodać masło. Mieszać, aż całkowicie się roztopi. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Przygotować warstwę cytrynową. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem i solą. Wlać sok cytrynowy i dodać 5 żółtek oraz skórkę cytrynową. Zmiksować na gładko. Wlać wodę i ponownie zmiksować. Masę przelać do garnka i podgrzewać, aż zgęstnieje. Często mieszać.
- Garnek zestawić z ognia i dodać masło. Mieszać, aż całkowicie się roztopi. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Na kruchy spód przełożyć masę jabłkową, a na nią masę cytrynową.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 10 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub całą noc.
- Podawać na deser na różne okazje.