Dyplomatka smakuje jak z najlepszej cukierni. To ciasto zachwyca kremową konsystencją i obłędnym smakiem

ciasto dyplomatka
Autor: Shutterstock To ciasto jest obłędne. Dyplomatka zawsze się udaje i smakuje znakomicie.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Szukacie przepisu na pyszne i efektowne ciasto na weekend? Strzałem w dziesiątkę będzie ciasto Dyplomatka, które smakuje wyśmienicie. Urzeka obłędnym smakiem już po pierwszym kęsie i na długo zapada w pamięć. Poznajcie sprawdzony przepis na wyborne ciasto Dyplomatka, które łatwo przygotować w domu.

Czym jest ciasto Dyplomatka?

Ciasto o nazwie Dyplomatka to wyborne połączenie kilku warstw, które idealnie się ze sobą komponują, tworząc ten znakomity słodki wypiek. Na kruchym spodzie wygodnie ułożyła się warstwa o smaku jabłkowym, a na niej warstwa cytrynowa. Całość smakuje wybornie i zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia.

Z czego zrobić ciasto Dyplomatka?

Ciasto Dyplomatka składa się prostych produktów, które można kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Są dostępne przez cały rok. Lista składników może wydać się długa, ale została podzielona na trzy części. Taki podział znacznie ułatwia i zakupy, i przygotowanie. Co więc jest potrzebne, aby zrobić ciasto Dyplomatka?

  • składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, masło, śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc., cukier, woda, sól, jajko
  • składniki do warstwy jabłkowej – mąka ziemniaczana, sok jabłkowy, woda, cukier, masło, żółtka, sól
  • składniki do warstwy cytrynowej – mąka ziemniaczana, sok cytrynowy, skórka otarta z cytryny, woda, cukier, masło, żółtka, sól

Jak zrobić ciasto Dyplomatka?

Przepis na to wyśmienite ciasto o pięknej nazwie nie jest trudny. Dyplomatkę robi się w miarę prosto. Należy tylko przestrzegać proporcji składników i postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie. Dzięki temu pyszne ciasto uda się już za pierwszym razem i zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Jak więc zrobić ciasto Dyplomatka? Przygotowanie przebiega w kilku nieskomplikowanych etapach:

  • 1. etap – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
  • 2. etap – wyłożenie ciastem formy i podpieczenie go w piekarniku
  • 3. etap – przygotowanie warstwy jabłkowej
  • 4. etap – przygotowanie warstwy cytrynowej
  • 5. etap – przełożenie na upieczony spód warstwy jabłkowej i cytrynowej
  • 6. etap – podpieczenie ciasta Dyplomatka w piekarniku

Upieczone i ostudzone ciasto Dyplomatka można obficie oprószyć cukrem pudrem lub udekorować plasterkami cytryny.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g zimnego masła
  • 60 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka wody
  • 1/4 łyżeczki soli

  • warstwa jabłkowa:
  • 1 szklanka wody
  • 200 g cukru
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 45 g masła
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka soli

  • warstwa cytrynowa:
  • 1 szklanka wody
  • 200 g cukru
  • 50 ml soku z cytryny
  • 45 g masła
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę, cukier i sól. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wymieszać, a następnie zacząć wyrabiać mikserem.
  • Wlać śmietanę i miksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Zimne ciasto rozwałkować na placek wielkości formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć nim dno i boki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 15 minut.
  • Formę wyjąć z piekarnika i posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 12 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przygotować warstwę jabłkową. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem i solą. Wlać sok jabłkowy i dodać 5 żółtek. Zmiksować na gładko. Wlać wodę i ponownie zmiksować. Masę przelać do garnka i podgrzewać, aż zgęstnieje. Często mieszać.
  • Garnek zestawić z ognia i dodać masło. Mieszać, aż całkowicie się roztopi. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Przygotować warstwę cytrynową. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem i solą. Wlać sok cytrynowy i dodać 5 żółtek oraz skórkę cytrynową. Zmiksować na gładko. Wlać wodę i ponownie zmiksować. Masę przelać do garnka i podgrzewać, aż zgęstnieje. Często mieszać.
  • Garnek zestawić z ognia i dodać masło. Mieszać, aż całkowicie się roztopi. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Na kruchy spód przełożyć masę jabłkową, a na nią masę cytrynową.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 10 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub całą noc.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej