Dwa desery w jednym kawałku nieba. Brownie tiramisu to najnowszy hit
Dieta wegetariańska
Po co wybierać jeśli możesz przygotować dwa wspaniałe desery w jednym. Brownie tiramisu to idealne połączenie dwóch klasyków. Zderzają się tu intensywnie czekoladowy smak z kremowym i kawowym tiramisu. Czego można chcieć więcej? Sięgnij po ten przepis na wilgotne i aromatyczne ciasto, które wygląda jak z kawiarni.
2 ciasta w jednym. Rozkoszuj się uwielbianymi smakami
Brownie i tiramisu z pewnością zaliczają się do najpopularniejszych deserów na świecie. Jedno jest intensywnie czekoladowe, a drugie zachwyca swoją kremowością i smakiem kawy. Teraz jednak można to wszystko połączyć w jeden superdeser. Brownie tiramisu to przepis, który podbija serca.
A jego przygotowanie nikomu nie powinno sprawić większych problemów. Najpierw przygotowujemy klasyczne brownie, które odstawimy następnie do całkowitego wystygnięcia. Parzymy mocną kawę i odstawiamy ją do ostygnięcia. Robimy klasyczny krem tiramisu (UWAGA, w przepisie znajduje się surowe żółtko, jeśli boimy się surowych jajek możemy je całkowicie pominąć). Brownie nasączamy kawą, a następnie nakładany krem tiramisu i posypujemy kakao.
Proste, ale będzie trzeba poczekać. To ciasto zachwyci smakiem
Choć przygotowanie tego ciasta nie powinno nikomu sprawić większego problemu, to jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że za końcowym efektem przyjdzie nam trochę poczekać. Ciasto musi bowiem się upiec, później ostygnąć, a na sam koniec trafia do lodówki na co najmniej 4 godziny.
To jednak jest tego warte. Ciasto wychodzi niesamowicie wilgotne i pełne smaku oraz aromatu. To idealne połączenie dwóch klasycznych, uwielbianych deserów. Nie musisz więc wybierać! Sięgnij po tą niesamowitą hybrydę.
SKŁADNIKI
- Warstwa brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Nasączenie:
- 100 ml mocnej kawy
- Krem tiramisu:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30–36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 żółtko
- Do posypania:
- gorzkie kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- W misce ubijamy jajka z cukrem i wanilią.
- Dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem.
- Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli.
- Mieszamy do połączenia składników i przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 20 minut.
- Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Zaparzamy kawę i studzimy ją.
- Śmietankę ubijamy z cukrem i wanilią.
- Dodajemy mascarpone i żółtko.
- Całość delikatnie mieszamy.
- Brownie nakłuwamy widelcem.
- Polewamy je kawą.
- Na górę nakładamy krem tiramisu i całość posypujmy kakao.
- Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.