Cynamonowe babeczki z kajmakiem - słodkie kęsy wielkanocnej radości

Cynamonowe babeczki z kajmakiem - słodkie kęsy wielkanocnej radości
Autor: Shutterstock Babeczki cynamonowe z kajmakiem to prosty do przygotowania wypiek, który dobrze smakuje i ładnie się prezentuje
łatwy
30 min
4

Cynamonowe babeczki z kajmakiem to propozycja dla tych, którzy chcą połączyć wielkanocną tradycję z pewną odmianą. Małe babeczki zamiast wielkiej baby, cynamonowy smak wypieku, słodki dodatek karmelu to  idealna pomysł na święta - i nie tylko! Babeczki przygotowuje się niezwykle łatwo, udadzą się nawet osobom początkującym w kuchni.

SKŁADNIKI

  • 270 g (1 i 3/4 szklanki) mąki
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 1 duże jajko rozmiar L
  • pół szklanki mleka
  • około 150 g masy kajmakowej z puszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło zmiksuj z cukrem - na wysokich obrotach miksera.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
  • Do masy maślanej dodaj jajko oraz łyżkę mąki - krótko zmiksuj. Dodaj mniej więcej połowę mąki oraz mleko - krótko zmiksuj.
  • Dodaj resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  • Nałóż ciasto do mini foremek na babki (porcja na 12 foremek). Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 17-18 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, a do środka nałóż trochę masy kajmakowej.