Cynamonowe babeczki z kajmakiem - słodkie kęsy wielkanocnej radości
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Cynamonowe babeczki z kajmakiem to propozycja dla tych, którzy chcą połączyć wielkanocną tradycję z pewną odmianą. Małe babeczki zamiast wielkiej baby, cynamonowy smak wypieku, słodki dodatek karmelu to idealna pomysł na święta - i nie tylko! Babeczki przygotowuje się niezwykle łatwo, udadzą się nawet osobom początkującym w kuchni.
SKŁADNIKI
- 270 g (1 i 3/4 szklanki) mąki
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 1 duże jajko rozmiar L
- pół szklanki mleka
- około 150 g masy kajmakowej z puszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło zmiksuj z cukrem - na wysokich obrotach miksera.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
- Do masy maślanej dodaj jajko oraz łyżkę mąki - krótko zmiksuj. Dodaj mniej więcej połowę mąki oraz mleko - krótko zmiksuj.
- Dodaj resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia składników.
- Nałóż ciasto do mini foremek na babki (porcja na 12 foremek). Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 17-18 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, a do środka nałóż trochę masy kajmakowej.