Colomba – włoska baba wielkanocna

2021-03-29
Materiały prasowe Włoska Knajpa
Colomba – włoska baba wielkanocna
Autor: Shutterstock Colomba – włoska baba wielkanocna
łatwy
60 min
4

Colomba to wielkanocna babka, wymyślona przez włoskiego cukiernika Angelo Mottę, bo na początku XX wieku. Zmodyfikował on tradycyjną babkę bożonarodzeniową Panettone i stworzył przepis na włoską babkę w kształcie gołębia. Ciasto na stałe zadomowiło się w wielkanocnym menu mieszkańców Italii. Jeśli i ty pragniesz urozmaicić świąteczne menu, może warto zacząć właśnie od Colomby? 

Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

Sprawdź: Co to jest mąka Manitoba i do czego służy

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 300 g mąki Manitoba (mąka o wysokiej zawartości glutenu, dostępna w sklepach włoskich i zaopatrujących pizzerie)
  • 200 g mąka pszennej
  • 100 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 250 g masła
  • skórka z jednej startej pomarańczy
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 50 g kandyzowanej skórki cedru
  • 3 całe jajka + 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g ulubionych owoców suszonych
  • LUKIER:
  • 3 białka
  • 50 g migdałów nie obranych
  • 100 g mąki migdałowej
  • 3 jaja
  • 50 g posypki cukrowej
  • 100 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Rozczyn drożdżowy: Mieszamy 100 g mąki pszennej z połową mleka i drożdży. Wyrabiamy 10 minut i przykrywamy ręcznikiem, a później miską i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto: Po czasie wyrastania, bierzemy rozczyn drożdżowy, dodajemy do niego 100 g mąki pszennej, pozostałe mleko i wyrabiamy następne 20 minut. Odstawiamy i przykrywamy ręcznikiem, a później miską na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

    Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego 150 g mąki Manitoba i 60 g cukru. Gdy cukier się wchłonie, dodajemy cięte na małe kawałki masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy następne 20 minut. 

    Kładziemy w miejscu, które uchroni ciasto od przeciągów i zostawiamy do wyrośnięcia 2 godziny.

    Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego pozostałe składniki, czyli 150 g mąki Manitoba, ​​170 gramów masła, mieszając aż masło się wchłonie. Dodajemy szczyptę soli, 60 g cukru, cukier waniliowy, skórki owoców cytrusowych, miód i jeden po drugim jajka i żółtka. Mieszamy wszystkie składniki razem, jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodajemy mąkę.

    Na koniec dodajemy owoce suszone, wyrabiamy następne 20 minut i kładziemy ponownie ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin w ciepłe miejsce. Zagniatamy ciasto po raz ostatni, aby straciło obrzęk i umieszczamy go w formie kartonu w kształcie gołębicy.

    Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 6 godzin. Tymczasem przygotowujemy glazurę, którą pokryjemy ciasto tuż przed pieczeniem.

    Glazura: Mieszamy mąkę migdałową, cukier puder i białka z 3 jaj, które nie zostały wykorzystane w cieście, mieszamy wszystko, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pokrywamy ciasto glazurą i posypujemy granulkami cukru i migdałami ze skórką.

    Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, a następnie po pierwszych 10 minutach, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut, pokrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby chronić glazurę.

    Po wystygnięciu posypujemy pudrem.

Materiały prasowe Włoska Knajpa