Colomba – włoska baba wielkanocna
Colomba to wielkanocna babka, wymyślona przez włoskiego cukiernika Angelo Mottę, bo na początku XX wieku. Zmodyfikował on tradycyjną babkę bożonarodzeniową Panettone i stworzył przepis na włoską babkę w kształcie gołębia. Ciasto na stałe zadomowiło się w wielkanocnym menu mieszkańców Italii. Jeśli i ty pragniesz urozmaicić świąteczne menu, może warto zacząć właśnie od Colomby?
Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
Sprawdź: Co to jest mąka Manitoba i do czego służy
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 300 g mąki Manitoba (mąka o wysokiej zawartości glutenu, dostępna w sklepach włoskich i zaopatrujących pizzerie)
- 200 g mąka pszennej
- 100 g mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 250 g masła
- skórka z jednej startej pomarańczy
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka starta z jednej cytryny
- 50 g kandyzowanej skórki cedru
- 3 całe jajka + 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 120 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 300 g ulubionych owoców suszonych
- LUKIER:
- 3 białka
- 50 g migdałów nie obranych
- 100 g mąki migdałowej
- 3 jaja
- 50 g posypki cukrowej
- 100 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rozczyn drożdżowy: Mieszamy 100 g mąki pszennej z połową mleka i drożdży. Wyrabiamy 10 minut i przykrywamy ręcznikiem, a później miską i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto: Po czasie wyrastania, bierzemy rozczyn drożdżowy, dodajemy do niego 100 g mąki pszennej, pozostałe mleko i wyrabiamy następne 20 minut. Odstawiamy i przykrywamy ręcznikiem, a później miską na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego 150 g mąki Manitoba i 60 g cukru. Gdy cukier się wchłonie, dodajemy cięte na małe kawałki masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy następne 20 minut.
Kładziemy w miejscu, które uchroni ciasto od przeciągów i zostawiamy do wyrośnięcia 2 godziny.
Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego pozostałe składniki, czyli 150 g mąki Manitoba, 170 gramów masła, mieszając aż masło się wchłonie. Dodajemy szczyptę soli, 60 g cukru, cukier waniliowy, skórki owoców cytrusowych, miód i jeden po drugim jajka i żółtka. Mieszamy wszystkie składniki razem, jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodajemy mąkę.
Na koniec dodajemy owoce suszone, wyrabiamy następne 20 minut i kładziemy ponownie ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin w ciepłe miejsce. Zagniatamy ciasto po raz ostatni, aby straciło obrzęk i umieszczamy go w formie kartonu w kształcie gołębicy.
Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 6 godzin. Tymczasem przygotowujemy glazurę, którą pokryjemy ciasto tuż przed pieczeniem.
Glazura: Mieszamy mąkę migdałową, cukier puder i białka z 3 jaj, które nie zostały wykorzystane w cieście, mieszamy wszystko, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pokrywamy ciasto glazurą i posypujemy granulkami cukru i migdałami ze skórką.
Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, a następnie po pierwszych 10 minutach, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut, pokrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby chronić glazurę.
Po wystygnięciu posypujemy pudrem.