Ciasto ucierane z orzechami i makiem na Boże Narodzenie. Tak dobre, że nie zostanie nawet okruszek
Dieta wegetariańska
Jak zrobić pyszne i szybkie ciasto na Boże Narodzenie? Warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu i upiec obłędne ciasto ucierane z dodatkiem orzechów i maku. Jego przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, więc można je zrobić nawet w ostatniej chwili. Oto szybki i banalnie łatwy przepis na ciasto ucierane z orzechami i makiem, które zachwyci podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia.
Ciasto ucierane z orzechami i makiem – składniki
Do przygotowania ciasta z dodatkiem orzechów i maku wykorzystuje się składniki, które łatwo kupić w prawie każdym sklepie. Pod dostatkiem jest ich zwłaszcza w okresie przedświątecznym i są dostępne w promocyjnych cenach. Na liście składników znalazło się siedem prostych produktów.
Aby upiec pyszne domowe ciasto z orzechami i makiem, należy przygotować takie produkty jak:
- mąka pszenna
- orzechy włoskie
- mak
- masło
- cukier
- jajka
- proszek do pieczenia
Jak zrobić ciasto ucierane z orzechami i makiem?
Przepis na to obłędne ciasto ucierane na Boże Narodzenie jest bardzo łatwy. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko 10 minut. Przepis warto zapisać, ponieważ przypadnie do gustu nie tylko zabieganym. Oczywiście z przepisu na to świąteczne ciasto z orzechami i makiem mogą też skorzystać bardziej zaawansowani cukiernicy. To uniwersalna receptura, która zachwyci każdego.
Jak upiec ciasto ucierane z orzechami i makiem?
- 1. krok – utarcie masła z cukrem i żółtkami
- 2. krok – dodanie i zmiksowanie składników z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, makiem i orzechami włoskimi
- 3. krok – wymieszanie ciasta z ubitymi na sztywno białkami
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie w piekarniku
Jak podawać ciasto ucierane z orzechami i makiem?
Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto ucierane z dodatkiem maku i orzechów włoskich to propozycja na święta Bożego Narodzenia. Jednak ciasto można piec także na inne okazje i święta. Sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. To również pomysł na słodki wypiek na imprezę sylwestrową i domówkę.
Upieczone i ostudzone ciasto ucierane warto udekorować, aby prezentowało się jeszcze bardziej apetycznie i efektownie. Doskonałym dodatkiem jest polewa czekoladowa, karmelowa lub cytrynowy lukier. Na wierzchu można ułożyć orzechy, migdały, gwiazdki anyżu czy kandyzowane lub suszone owoce.
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 4 łyżki maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:- lukier cytrynowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia.
- Cały czas miksując, stopniowo wsypywać mąkę, proszek do pieczenia, mak i posiekane orzechy włoskie.
- Białka ubić na sztywną pianę i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wymieszać z ciastem.
- Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem cytrynowym.
- Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.