Ciasto ucierane z orzechami i makiem na Boże Narodzenie. Tak dobre, że nie zostanie nawet okruszek

ciasto ucierane z orzechami i makiem
Autor: Shutterstock Ciasto ucierane z orzechami i makiem to prosty słodki wypiek na Boże Narodzenie.
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pyszne i szybkie ciasto na Boże Narodzenie? Warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu i upiec obłędne ciasto ucierane z dodatkiem orzechów i maku. Jego przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, więc można je zrobić nawet w ostatniej chwili. Oto szybki i banalnie łatwy przepis na ciasto ucierane z orzechami i makiem, które zachwyci podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia.

Ciasto ucierane z orzechami i makiem – składniki

Do przygotowania ciasta z dodatkiem orzechów i maku wykorzystuje się składniki, które łatwo kupić w prawie każdym sklepie. Pod dostatkiem jest ich zwłaszcza w okresie przedświątecznym i są dostępne w promocyjnych cenach. Na liście składników znalazło się siedem prostych produktów.

Aby upiec pyszne domowe ciasto z orzechami i makiem, należy przygotować takie produkty jak:

Jak zrobić ciasto ucierane z orzechami i makiem?

Przepis na to obłędne ciasto ucierane na Boże Narodzenie jest bardzo łatwy. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko 10 minut. Przepis warto zapisać, ponieważ przypadnie do gustu nie tylko zabieganym. Oczywiście z przepisu na to świąteczne ciasto z orzechami i makiem mogą też skorzystać bardziej zaawansowani cukiernicy. To uniwersalna receptura, która zachwyci każdego.

Jak upiec ciasto ucierane z orzechami i makiem?

  • 1. krok – utarcie masła z cukrem i żółtkami
  • 2. krok – dodanie i zmiksowanie składników z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, makiem i orzechami włoskimi
  • 3. krok – wymieszanie ciasta z ubitymi na sztywno białkami
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie w piekarniku

Jak podawać ciasto ucierane z orzechami i makiem?

Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto ucierane z dodatkiem maku i orzechów włoskich to propozycja na święta Bożego Narodzenia. Jednak ciasto można piec także na inne okazje i święta. Sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. To również pomysł na słodki wypiek na imprezę sylwestrową i domówkę.

Upieczone i ostudzone ciasto ucierane warto udekorować, aby prezentowało się jeszcze bardziej apetycznie i efektownie. Doskonałym dodatkiem jest polewa czekoladowa, karmelowa lub cytrynowy lukier. Na wierzchu można ułożyć orzechy, migdały, gwiazdki anyżu czy kandyzowane lub suszone owoce.

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 4 łyżki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Dodatkowo:
  • lukier cytrynowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia.
  • Cały czas miksując, stopniowo wsypywać mąkę, proszek do pieczenia, mak i posiekane orzechy włoskie.
  • Białka ubić na sztywną pianę i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem cytrynowym.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej