Ciasto telewizor - błyskawiczne. Idealne, gdy masz chęć na coś słodkiego
2022-11-07
łatwy
30 min
4
Ciasto telewizor wyglądem i warstwową konstrukcją przypomina tiramisu, ale jest łatwiejsze do zrobienia i znacznie tańsze niż włoski deser. Można je przygotować naprawdę szybko, co przydatne, gdy męczy cię chęć na coś słodkiego lub zbliża się wizyta niespodziewanych gości.
SKŁADNIKI
- 2 jaja
- 65 g skrobi kukurydzianej
- 100 g cukru
- 600 ml mleka
- 130 g masła
- 160 g ciastek czekoladowych
- 15 sztuk biszkoptów savoiardi - podłużnych
- mleko do namoczenia ciastek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wbij jajka do garnka, dodaj skrobię kukurydzianą, cukier i mleko. Wymieszaj masę, postaw garnek na palnik z małym ogniem i podgrzewaj, aż osiągnie konsystencję budyniu.
- Nakryj garnek z masą folią spożywczą - tak by przylegała do masy (zapobiegnie to powstaniu na niej kożucha), ostudź i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Następnie dodaj do masy miękkie masło i zmiksuj na jednolity krem.
- Spód formy wyłóż ciastkami czekoladowymi namoczonymi w mleku. Posmaruj je warstwą kremu, a na nim rozłóż warstwę biszkoptów. Powtórz czynność, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
- Wierzch ciasta telewizor możesz ozdobić polewą czekoladową lub posypać startą czekoladą (ewentualnie kakao). Wstaw ciasto do lodówki, żeby się " ściągnęło"
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?
Zobacz nasze inne przepisy na ciasta na herbatnikach