Ciasto szron. Pyszne połączenie czekolady i bezy

ciasto szron
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
12

Dieta bezglutenowa

Chociaż nazwa tego ciasta może zmrozić, nie ma się czego obawiać. Ciasto szron jest przepysznym połączeniem czekoladowego spodu i lekkiej jak chmurka bezy. Smakuje zawsze i każdemu bez względu na okazję. Przepis na szron jest łatwy, a upieczenie deseru nie zajmuje dużo czasu.

Jak zrobić ciasto szron?

Pierwszym krokiem jest upieczenie czekoladowego spodu. Kiedy spód się piecze, należy przygotować bezę. Na podpieczony spód wykłada się ubite na sztywną pianę białka z cukrem. Całość trzeba ponownie wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Po ostygnięciu ciasto powinno trafić do lodówki na dwie godziny.

Przepis na ciasto szron

  • Przepis nie jest skomplikowany, a czas przygotowania wynosi około godziny.
  • Lista składników to produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Ciasto szron nie zawiera mąki pszennej, więc mogą je jeść osoby zmagające się z celiakią i będące na diecie bezglutenowej.
  • Do spodu najlepsza jest czekolada o zawartości 60 proc. kakao.
  • Beza będzie efektowniej wyglądać, jeżeli doda się do niej barwnik spożywczy w ulubionym kolorze.
  • Ciasto dekoruje się startą czekoladą, wiórkami kokosowymi lub prażonymi płatkami migdałowymi. Można też użyć polewy czekoladowej lub karmelowej.

Kiedy podawać ciasto szron?

Ten pyszny bezowy deser będzie smakować się zawsze. Ciasto szron można serwować na różne okazje. Sprawdzi się podczas świąt jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Doskonale zastąpi tort na urodziny i będzie smakować jako ciasto imieninowe. Szron to również pomysł na słodkie co nieco po rodzinnym obiedzie.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 170 g gorzkiej czekolady 60% kakao
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 100 g kakao
  • 5 jajek
  •  
  • beza:
  • 150 g cukru
  • 8 białek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku roztopić pokrojone na mniejsze kawałki masło, aż zacznie się pienić. Dodać połamaną czekoladę, podgrzewać i cały czas mieszać do połączenia składników.
  • Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Wbijać po jednym jajku, cały czas mieszając. Wsypać kakao i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut do suchego patyczka.
  • Białka przełożyć do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka.
  • Upieczony spód wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego warstwę bezową. Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Udekorować i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Beszamel: Jak zrobić bezy
Anna Szulc-Górska
więcej