Ciasto Słodka Ula. Pyszny kontrast słodyczy z kwaskowymi nutami

Ciasto Słodka Ula - pyszny kontrast słodyczy z kwaskowymi nutami
Autor: Shutterstock Słodki krem budyniowy i jabłkowy mus galaretkowy to pyszny kontrast Słodkiej Uli
łatwy
45 min
8

Słodka Ula to ciasto z dodatkiem kremu budyniowego i galaretkowego musu jabłkowego (można go przygotować z innych owoców). Gdy zostanie udekorowane orzechową polewą zyska jeszcze jeden akcent smakowy. Idealne ciasto na weekend i nie tylko.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gramów stopionego, schłodzonego masła lub margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
  • Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 3 cytrynowe galaretki
  • ewentualnie cukier do smaku (zależy od jabłek)
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 4 kopiaste łyżki cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 350 - 400 gramów miękkiego masła
  • Masa orzechowa na wierzch - opcjonalnie:
  • 350 gramów grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 6 łyżek miodu 160 gramów masła
  • 200 gramów cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrami, wbić jaja, dodawać stopniowo przestudzony tłuszcz, zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ją pierwszą częścią ciasta, ponakłuwać widelcem gęsto, upiec w 190 stopniach przez 20 minut, na złoto.
  • Ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem, ułożyć na równej powierzchni do całkowitego przestygnięcia. To samo zrobić z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.
  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a ćwiartki na plasterki, wsypać do rondla, podlać 0,5 - ¾ szklanki wody, dusić na małym ogniu, dopóki sok z jabłek nie będzie zredukowany do minimum.
  • Następnie wsypać galaretki, wymieszać energicznie i dokładnie, odstawić dopóki masa nie będzie gęstnieć, następnie rozprowadzić ją na pierwszym blacie, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki.
  • Z 3 szklanek mleka odlać ¾ szklanki, resztę mleka zagotować. W mniejszej części mleka dokładnie rozprowadzić 2 budynie, 2 łyżki mąki krupczatki i cukry, bardzo dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Kiedy pozostałe mleko zawrze, wlać mieszankę, ugotować budyń, schłodzić pod szczelnym przykryciem z folii spożywczej.
  • Następnie do masy budyniowej (będzie mocno gęsta, ale taka ma być) stopniowo dodawać miękkie masło i ucierać na jednolitą masę.
  • Masę budyniową wyłożyć na drugi kruchy blat, wyrównać powierzchnię i przykryć trzecim blatem, lekko docisnąć, włożyć do lodówki. Można zostawić nieco masy i posmarować nią wierzchni blat oraz ozdobić ciasto owocami lub przygotować orzechową chrupką polewę i wykończyć nią wierzch ciasta.
  • W rondlu rozpuścić masło z miodem i cukrem, wsypać orzechy, wymieszać, by orzechy były dokładnie oblepione. Od razu wyłożyć masę orzechową ją na powierzchnię ciasta, wygładzić, leciutko docisnąć, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na kilkanaście godzin, żeby blaty nasiąkły masami).
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na ciasta z kremem

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej